Facebook hozzászólás
96

Ezzel díszítsd a lakást! Még meg is eheted!

A legtöbb diétás, fogyókúrás recept előírja, hogy kerüljük az erős fűszereket, csökkentsük a sófogyasztást. Mivel lehet mégis ízletessé tenni a zsírban, kalóriában szegény ételeket? Erre a problémára jelentenek megoldást a friss zöldfűszerek, amelyek ráadásul változatosabbá is tehetik ételeinket.

A zsályát elsősorban ecetbe, olajba tették, és az így ízesített ecetet salátákhoz, zöldségekhez, az olajt halak, húsok elkészítésénél használták. Az ókori Róma hölgyei fogaik tisztítására is használták, sőt egy mondás szerint sohasem hal meg az, aki a kertjében zsályát nevel.

A rozmaring konyhai felhasználásának története az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol elsősorban azért használták, mert kellemes ízén túl az emésztést is elősegíti. Sertés- és csirkehúshoz, halakhoz, de még burgonyához is kiváló. Ezek a növények nem ismeretlenek a magyar konyhában. Gondoljunk csak a népdalok szövegeire, ahol rozmaring mint a hűség szimbóluma vagy a zsálya mint a „szerelem lángja” szerepel.

Fontos!

 A zöldfűszert a megvásárlás után két héten belül fel kell használni, mert utána elhervad. Ha azt szeretnénk, hogy megmaradjon, és sokáig szép legyen, akkor érdemes átültetni agyagcserépbe. Mivel élő növényekről van szó, az otthoni dísznövényekéhez hasonló gondoskodást igényelnek: locsolást és fényt. Tehát akinek ablaktalan a konyhája, vagy nagyon sötét, inkább tartsa őket a lakás másik, világosabb helyiségében, nyáron pedig az erkélyen, teraszon.

Bálványos  Anna

Forrás: Konyha és Fürdő Piac archív





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!