Fagyizz ma! De csak óvatosan…
Végre eljött a csoki, vanília, pisztácia és a többiek ideje, mert fagyizni jó! Ráadásul ma van a magyar kézműves fagylalt napja, így fél áron fagyizhatunk azokban a fagylaltozókban, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ám akár otthon készítjük el, akár utcai árusnál vagy vendéglátóüzletben vásároljuk ezt a kedvelt csemegét, néhány dologra érdemes odafigyelni. Itt vannak a fagylaltfogyasztás legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályai!
Ma van a magyar kézműves fagylalt napja, így fél áron fagyizhatunk azokban a fagylaltozókban, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ennek célja a kézműves fagylalt és a fagylaltozás népszerűsítése. A részvételt matricával is jelzik, így érdemes erre is figyelni! A kedvezményt nyújtók listáját megtalálhatod a Facebookon, a Pénzcentrum pedig azzal kedveskedett olvasóinak, hogy könnyen átlátható táblázatba foglalta a résztvevők sorát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) pedig összefoglalta, mire figyeljünk fagyizáskor.
Hazánkban évtizedek óta nem volt fagylaltmérgezés, de mivel gyorsan romló élelmiszerről van szó, fagylaltot is érdemes körültekintően vásárolni. A fagylalt hivatalosan cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátó-ipari termék. Pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel készül, élelmiszer-adalékanyagok – például habosítók, sűrítők) – és járulékos anyagok – például gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv és egyebek – hozzáadásával készítik. A hagyományos, kézműves fagylalt, amelyet különleges technológiával készít a cukrászmester, külön kategóriába tartozik.
A fagyi állandó hőmérsékletű, folyamatos hűtést igényel, már néhány Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés is gyors olvadáshoz, a baktériumok szaporodásához és minőségromláshoz vezethet. Fontos, hogy az árusítópult környezete rendezett, tiszta, pormentes legyen, és a fagylaltpult biztosítsa a termék legalább mínusz 8 Celsius-fokos hőmérsékletét és szennyeződéstől való védelmét.
A jól működő adagolópultban a fagylalt állaga láthatóan nem túl lágy, nem olvadt. A fagylaltra közvetlenül ráhelyezett díszítések ehetők, ízlésesek és tiszták legyenek. Lényeges szempont, hogy folyó vizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használjanak, és a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetve víztelenítsék!
A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezik. Az igényes fagylaltozókban a frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra, a tölcsért védik a szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a kiválasztott nyalánkságokat a vásárlónak. A kiszolgálók keze tiszta, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérüléses elváltozások.
Hozzászólás zárolva.