Finom csendéletek élettel
Bármilyen hangulatú enteriőrt élettel tölt meg egy stílusos gyümölcstál. A kellemes látványhoz a friss és illatos idénygyümölcsökön kívül csak egy a helyhez illő edény kell.
A gyümölcstálakba mindig hibátlan és nem túl érett gyümölcsöt válasszunk! Sőt, a még kemény körte vagy a kissé éretlen banán is jól mutat, akár egy hétig is eláll szobahőmérsékleten, és az alma is sokáig bírja, ha a szemek nem érintkeznek egymással. Néhány gyümölcs azonban összeférhetetlen. Az alma például meggyorsítja a vékony héjú gyümölcsök érését, így például kivivel nem jó társítani. A sok illóolajat tartalmazó narancs a körte ellensége, míg az ananász nagyon hamar megpuhítja az amúgy is kényes epret. A gyümölcstál azonban nem csak stíluselem. A mindig szem előtt lévő ínycsiklandó darabokat sokkal előbb megkívánjuk, mint ha rejtve lennének. De ne feledjük, hogy a tálon lévő gyümölcs többnyire mosatlan!
Mediterrán módra
A déli stílus elengedhetetlen eleme az illatos gyümölcs. A kézzel festett, nagyméretű kerámiatálon sok gyümölcs elfér anélkül, hogy egymáshoz nyomódnának.
Oldott minimál
A fémtálon szétterített földimogyoró és a zöldalma különleges, modern látványt nyújt, miközben hirdeti az egészséges táplálkozást: a világ második legfontosabb olajnövénye gazdag rostban, kalciumban, A-, E- és C-vitaminban, az almában pedig több mint 20-féle ásványi anyag található.
Szecessziós harmónia
A növényvilág stilizált motívumait felhasználó szecesszióhoz különösen passzol a gyümölcs, hiszen a természetes növekedés élményét keltő, szabadon áramló formákat keresi, mint amilyen a gyümölcs indája vagy a fa lombozata.
Zöld a zöldben
A színhatást is erősíthetjük a gyümölccsel. Piros konyhába készítsünk piros, a zöldbe zöld kompozíciót!
Praktikusan
Az elegáns gyümölcsmosó praktikusan tálként is szolgálhat. A mosott gyümölcs azonban rövidebb ideig marad friss.
Fotó: Bartos Gyula, Förster Tamás
A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/3. számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.