Fogyjon le teával!
„A tea jó dolog / És szépen párolog / És illatos az illata…” – állított zenei emléket a KFT együttes a nyolcvanas években a teának. (Pedig akkoriban még nem is lehetett Srí Lanka-i teát kapni.) Nos, jó hírünk van. A tea nemcsak élvezeti értéke miatt fogyasztandó, hanem, mert áldásos hatással van az egészségünkre is.
Láttak már kövér kínait – pláne Srí lanka-it? Ugye, keveset? Ha hiszik, ha nem, ez a nagy mértékben a teakultúra elterjedésének köszönhető. Pedig a kínaiak rengeteg zsírt visznek be a szervezetükbe, a kacsát-csirkét a bőrével, a sertéshúst szalonnájával fogyasztják. Azonban a tea kitűnő „zsírégető”, így aztán a plusz kalóriák távoznak a szervezetből.
De mit is tartalmaz a tealevél? Számtalan anyagot találunk benne: például polifenolokat, amelyek leginkább a zöld tea fanyar, kesernyés izéért felelősek. De ott vannak például a metil-xantinok; ne ijedjen meg senki, ilyen például a koffein is, amely a tealevél szárazanyagának 3-4 %-át alkotja. A tea tartalmaz továbbá aminosavakat (a fehérjék alkotóelemeit), lipideket (zsírsavakat, amelyek az aromáért felelősek), illékony vegyületeket és ásványi anyagokat (például alumíniumot és rezet)
Mindezen összetevők hatására egy csésze tea is szinte olyan, akár valami „egészséggyár”. A zöld tea például felgyorsítja a metabolizmust, azaz, az anyagcserét, ezzel pedig zsírégető hatása van, a kalóriák pedig kisebb mértékben épülnek be a szervezetbe. Egy svájci felmérés során kiderült, hogy három csésze zöld tea elfogyasztása hatására négy százalékkal több energiát használ fel a szervezet, így nyolcvan extra kalóriától tudunk megszabadulni naponta. A számítások szerint ez azt is jelenti, hogy havonta egy-két kilótól tudunk így megszabadulni – nem véletlen hogy a zöld tea hatóanyagait már kapszulában is megvásárolhatjuk (de úgy azért mégsem az igazi).
A zöld teának további jótékony hatása, hogy csökkenti a gyulladásra való hajlamot. Az amerikai Case Western Reserve University patkánykísérletei során a zöld tea hatására ötven százalékkal kevesebb állat szenvedett ízületi bajoktól és köszvénytől. A kaliforniai UCLA egyetemen kimutatták, hogy a tea a gyomor nyálkahártyájának gyulladását is előnyösen befolyásolta; ezzel pedig a gyomorrák kialakulásának kockázatát vitte alacsonyabb szintre.
Mivel a tea antioxidánsai megkötik a szervezetben elszabaduló szabad gyököket (ezek a molekulák felelősek feltehetően a rák kialakulásáért), így a különböző emésztőszervi daganatos betegségeket is megelőzhetjük teafogyasztással. Sőt, japánban kimutatták, hogy a teát is fogyasztó dohányosok körében ritkábban alakul ki a bőrrák.
Hozzászólás zárolva.