Facebook hozzászólás
121

Főzzünk horvátul!

A nyaralás alatt megszeretett ízekről itthon sem kell lemondanunk, mi is megfőzhetjük kedvenc külföldi ételeinket. Ezúttal a horvát konyha remekeiből adunk ízelítőt.

Brudet
A brudet többféle halból – sziklahalból, angolnából – készült leves. A darabokra vágott halat megpirítjuk a hagymával. Azután agyagedényben főzzük kis tűzön, közben hozzáadunk egy kis fokhagymát, petrezselymet, babérlevelet és paradicsomot. A brudet akkor kész, amikor a hal húsa elválik a szálkától. Az az igazi, ha mellé kukoricalisztből főzött puliszkát tálalunk.

Ajvar
Ezt a paradicsomból, padlizsánból és zöld paprikából készült pürét mi is bátran kínálhatjuk bármilyen sült hús mellé.  A paprikákat és a padlizsánokat megsütjük a platnin. A paradicsomot megmossuk és megsütjük, majd meghámozzuk, és húsdarálón ledaráljuk. Nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a darált paradicsomot és a paprikát, padlizsánt, majd sózzuk, és hozzáadjuk a ledarált fokhagymát is. Sózzuk még ízlés szerint, és kb. 1,5 óra hosszáig sűrűre főzzük. Mikor olyan sűrű a massza, hogy a fakanál csíkot hagy benne, akkor kész az ajvar. Tiszta dunsztosüvegekbe helyezzük, lekötjük celofánnal még melegen, és kidunsztoljuk.#img2#

Rozsata
A horvátok kedvenc desszertje, a dalmát tojáspuding 6 tojásból, 6 kanál cukorból, fél liter tejből, vaníliás cukorból, 1 citrom reszelt héjából, 1 kanál rumból, 14 db kockacukorból készül. A tojásokat felverjük a cukorral, tovább verve belekeverjük a tejet, citromhéjat, rumot, vaníliás cukrot. A kockacukrot karamellizáljuk. A forró karamellel leöblítjük a puding- vagy kuglófformát, ebbe öntjük az elkészített pudingot. Egy nagy fazékban annyi vizet forralunk, hogy a belehelyezett pudingforma több mint a feléig elmerüljön benne, ebben a gőzfürdőben háromnegyed óráig főzzük, majd sütőben még negyed óráig sütjük. Ha majdnem kihűlt, kiborítjuk egy tányérra. Nyáron tálalás előtt rövid időre hűtőbe állíthatjuk.

P. Á.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!