Facebook hozzászólás
806

TIPPEK KEZDŐ KERTÉSZEKNEK - 1. RÉSZ

Fűszernövények a balkonon

Illatos fűszernövényeket nem csak kertes házban termeszthetünk, hanem lakásban és az erkélyen is. Egy kis odafigyeléssel és a növények ismeretével tökéletesen megmaradnak cserépben is kedvenc fűszereink. Kezdő kertészeknek hamar sikerélményük lehet a most következő tippekkel.

BAZSALIKOM

A paradicsomos ételek kötelező fűszere. Az Indiában őshonos fűszernövény csodás színének és illatának köszönhetően saját fűszerkertünk éke lehet. Próbálkozhatunk magok elvetésével is, de gyorsabb és biztosabb sikert érhetünk el, ha palántát vásárolunk. Bár a hipermarketekben kapható cserepes bazsalikomról köztudott, hogy élettartama rövid, ez nem feltétlenül van így. Mivel túl sok tövet tesznek egy cserépbe, vásárlás után ültessük át a növényt egy nagyobb edénybe, az átültetéshez lehetőleg használjuk fűszernövényeknek való földet.

Akár bögrében is nevelhetünk bazsalikomot (Fotó: Pixabay)
Akár bögrében is nevelhetünk bazsalikomot (Fotó: Pixabay)

 

A bazsalikom a félárnyékos helyet kedveli, ezért ajánlott olyan ablakba, teraszunknak arra a részére rakni, ahol nem éri folyamatosan a nap. Locsoljuk meg 2-3-szor egy héten, amikor a talaj felső része száraznak tűnik. Nagyon gyorsan fejlődő fűszernövényről van szó, ezért a legnagyobb leveleket ajánlott rendszeresen lecsipkedni. Ha nem tudjuk felhasználni, ki is lehet szárítani.

KAKUKKFŰ

A friss kakukkfű remekül passzol például a sültekhez, miközben termesztése egyáltalán nem bonyolult. Mivel mediterrán fűszernövényről van szó, napos, meleg helyre tegyük, ha lehet homokos, laza talajba. Remekül bírja a szárazságot és gyorsan nő. Íze virágzás előtt a legintenzívebb, ezért ajánlott előtte leszüretelni.

Egyszerű megoldás kis hely és sok növény esetén (Fotó: Pixabay)
Praktikus megoldás kis hely és sok növény esetén (Fotó: Pixabay)

 

ROZMARING

Dél-Európában honos, már az ókorban is ismert fűszer volt. Az utóbbi időben Magyarországon is újra kedvelt konyhakerti növény lett. Intenzív aromájának köszönhetően mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas, gomba- és halételek elengedhetetlen fűszernövénye. A rozmaring imádja a napfényt, kiválóan alkalmas arra, hogy cserépben,vagy akár egy nagyobb ládában neveljük. A talaj típusára nem különösebben kell ennél a növénynél figyelnünk. Elég, ha mérsékelten nedvesen tartjuk. A szabadban akár 1,5 méterre is megnőhet!

Szinte bármibe ültethetünk (Fotó: Pexels)
Szinte bármibe ültethetünk (Fotó: Pexels)

FOKHAGYMA

Fokhagymát termeszteni lakásban szintén nem nagy ördöngösség. Cserépben és virágládában is elvan, ha nincs virágföldünk, megteszi a kerti föld is. Hogyan ültessük? Szedjük gerezdekre a fokhagymát, csúcsos felükkel lefele 5-6 centi mélyre nyomkodjuk le a földbe pár centi távolságot hagyva egymástól. A cserepet tegyük napos helyre, de ne érje folyamatosan erős napfény.

MENTA

A menta rendkívül sokoldalú fűszernövény, számtalan étel elkészítéséhez felhasználhatjuk. Kiváló teának, húsokhoz, salátákhoz, de a smoothie-kat és a koktélokat is feldobhatjuk egy kis friss mentával. Érdemes egy ládába csak 1-2 tövet tenni, mert nagyon gyorsan szaporodó növény. A napfényes és árnyékos helyet is kedveli, emellett rendszeresen kell öntözni. Ha növény eléri a 15 centiméter magasságot, vágjuk vissza, hogy bokrosodni tudjon.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!