Facebook hozzászólás
111

Ha elmész Egerbe, te is szerelmes leszel!

A közismert nóta szerint „Eger városa, papok városa….s a reverenda alatt pálinkát visz” Nos a manapság a papok már nem visznek alkoholt a reverenda alá rejtve, de ha Egerben vinnének, akkor biztos, hogy az nem pálinka, hanem bor lenne.

Nem csupán azért, mert ez a város központi tere, hanem a kultúra és a bor tudatos összekapcsolása okán idén már 12. alkalommal a Dobó tér ad otthon az Egri Bikavér Ünnepnek, július 11-13. között. Ez az esemény azonban sokkal több és színvonalasabb, mint a hasonló borfesztiválok. A vidék 12 legjobb borászata mellé egy-egy egri étterem társul. A kínált borokhoz komponálják az ízben legjobban illő fogásokat. A kulturált fogyasztás és a valódi élvezete biztosítása érdekében nem papírtányéron kínálják az ételt, és műanyag kávés poharakban a bort, hanem rendes tányéron, rendes evőeszközökkel és az eseményre készült, emblémás valódi vörös poharakba töltik a bort.

Jó alkalom hát, hogy az Ünnepen megismerjük az egri borászokat, összehasonlítsuk és kiválasszuk az ízlésünknek legjobban tetsző Egri Bikavért.  Eger híres bora mellett, azonban a borászok többi finom nedűjébe is érdemes belekóstolni.

Így különösen figyelmükbe ajánlom Vincze Bélát és borait. Bevallom Pinot Noir-ja számomra vetekszik a legendás Burgundia azonos fajtáival, Cabernet francja pedig a nemzetközi borbírákat is megnyerte, hiszen 1994-es, majd 200-es évjáratú bora is aranyérmet nyert a világ legnagyobb borversenyén Bordeaux-ban. 2005-ben itthon elnyerte az Év Bortermelője címet, 2006-ban pedig Bordeaux-ban ő volt e legsikeresebb magyar borász. Ha idejük engedi feltétlenül érdemes megnézni a román kori katedrálisra emlékeztető, néhány éve elkészült új pincészetét, a Borbazilikát is!

Nemcsak a tiszteletadás okán kihagyhatatlan, hogy megkóstoljuk Gál Tibor pincészetének borait. A tragikus hirtelenséggel, fiatalon elhunyt egri borász vállalkozását a család és a munkatársak viszik tovább, mind szellemiségben, mind minőségben. Számos, új telepítésű szőlőjének termését ő már nem kóstolhatta meg, ám a csapat pompás alkotásokkal tiszteleg a borász emlékére, és zárja palackba a szellemi örökséget. A könnyed, zamatos fehér bor, a viognier ma a pincészet egyik legnépszerűbb bora. Gál Tibor egyik kedvence a pinot noir, igazi, könnyed burgundiai stílusban kerül a palackokba. A dűlőszelektált Pajados Bikavérben pedig szépen ötvözik a klasszikus magyar szőlőfajtákat (kékfrankos, kadarka) a nemes francia fajtákkal (merlot, cabernet franc, syrah)





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!