Facebook hozzászólás
182

Ha nem süt nap, akkor süssünk valamit

Boldogan használjuk a civilizáció konyhai vívmányait, de nem szívesen mondanánk le azokról a különleges ízekről, amelyek csakis a szabad tűzön, izzó parázson sütés ősi időkből származó módszerével érhetők el. S persze arról az utánozhatatlan hangulatról sem, amelyet egy-egy ilyen alkalom teremt.

A közös sütés feltételei már néhány ezer forintos beruházással megteremthetők. A különböző készülékek, berendezések ára típustól, mérettől, funkciótól függően igen széles skálán mozog: a legolcsóbb kis asztali készülékek 2-3 ezer forintba kerülnek, a komolyabb, jobb minőségűekért már akár több tízezer forintot is elkérhetnek, az épített kerti grilltűzhelyek pedig több százezer forintos beruházást igényelnek.

GRILLEK

Bárányborda

6 gerezd összezúzott fokhagymát, néhány friss, finomra vágott mentalevelet, 8-10 szem őrölt fekete borsot és 1 egész citrom levét összekeverünk 1 deci étolajjal. Ezzel a marináddal a báránybordaszeletek minden oldalát bekenjük, majd lefedve legalább egy napon át érleljük. A húsokat a forró grillroston 8-10 percig sütjük. Friss, ropogós magvas kenyérrel, mentamártással tálaljuk.

Fűszeres juhsajt

A fél-egy centiméter szélesre vágott juhsajtszeleteket alufóliába vagy készen kapható grilltálcákra rakjuk, majd mindegyikre egy-egy paradicsomkarikát fektetünk. Megszórjuk apróra vágott, friss kakukkfűvel, rozmaringgal, néhány fekete olajbogyóval, borsozzuk, majd 5 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk. Körülbelül félórás sütés után olajbogyóval, pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.

Kapros-mézes karaj

Páckeveréket készítünk 3 evőkanál csípős mustárral, 1 evőkanál olajjal, 1 deci mézzel, 1-1 kávéskanál finomra vágott kaporral és petrezselyemmel, csipetnyi borssal, sóval. A sertéskarajszeleteket ezzel megkenjük, majd körülbelül egyórás érlelés után forró grillrácsra rakjuk. Hárompercnyi sütés után megfordítjuk, a tetejükre paradicsomkarikát teszünk, és további 5-7 perc alatt készre sütjük. Grillezett burgonyával, friss salátával tálaljuk.

GRILLMÁRTÁSOK

Mentás

Egy csomó friss mentalevelet megmosunk, leszárítunk, majd finomra vágunk. Egy közepes, apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olívaolajon üvegesre párolunk, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, majd állandó keverés mellett a mentát is beletesszük. 2 evőkanál sherryecettel és 1 evőkanál zöldséglevessel, valamint 5 deci tejszínnel felöntjük, majd egy-két perces főzés után levéve a tűzről fehér borssal ízesítjük.

Uborkás-joghurtos

Egy körülbelül félkilós, durvára lereszelt kígyóuborkát összekeverünk 15 deka szétmorzsolt juhtúróval, 1 (vagy ízlés szerint több) gerezd fokhagymával és 4 deci megsózott, borssal ízesített joghurttal. (Aki szereti, finomra vágott kaprot is keverhet hozzá.) Tálba halmozva fekete olajbogyóval díszítjük. Bármilyen húshoz finom.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!