Ha nem süt nap, akkor süssünk valamit
Boldogan használjuk a civilizáció konyhai vívmányait, de nem szívesen mondanánk le azokról a különleges ízekről, amelyek csakis a szabad tűzön, izzó parázson sütés ősi időkből származó módszerével érhetők el. S persze arról az utánozhatatlan hangulatról sem, amelyet egy-egy ilyen alkalom teremt.
Mexikói
Egy nagyobb fej vöröshagymát vagy 2 csomag újhagymát apróra vágunk, majd 6-8 szép nagy paradicsomot – miután félbevágva a magját kikapartuk – szintén apróra felkockázunk. Tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, végül az egészet 2 deci (készen kapható) csípős salsa fűszermártással összekeverjük. Grillezett sertéshúsokhoz (tarja, borda) ajánlott.
Mustáros
3 gerezd fokhagymát, 1 mogyoróhagymát, fél csomag petrezselymet apróra vágunk. Hozzáadunk 4 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál dijoni mustárt, összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Grillezett marhahúshoz ajánlott.
Rokfortos
20 dkg rokfortot 20 dkg tehéntúróval és 2 deci tejföllel simára keverünk, sóval, törött zöldborssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, fehér húsokhoz ajánlott.
RACLETTE
Hagyományos
Sós-köményes vízben héjában megfőzött apró szemű burgonyát, ecetes uborkát, gyöngyhagymát, vékonyra vágott sonkát teszünk az asztalra. A vendégek tetszés szerint szednek ezekből, s ezeket a falatokat borítják be a sütőtálkán megolvasztott sajttal. Ropogós bagettel, fekete teával fogyasztják.
Tenger gyümölcseivel
Sós, babérleveles vízben előfőzzük a tenger gyümölcseit, majd leszűrjük, s egy tálban sherryvel leöntjük. 2 deci tejszínt összekeverünk 1 tojássárgájával, hozzáadunk fél csomag apróra vágott petrezselymet, majd összekeverjük a marinált tenger gyümölcseivel. Ebből szednek a vendégek a serpenyőjükbe, s erre olvasztják rá a sajtszeletet a felfűtött raclette-készülékben. Száraz fehér bor és friss fehér kenyér illik hozzá.
Konyha és Fürdő Piac 2003
Hozzászólás zárolva.