Hallott már a szivarpálinkáról?
Szivarpálinka-bemutatóval és ultibajnoksággal ünnepelte tegnap 5. születésnapját az Agárdi Pálinkafőzde. Az ünnepre megálmodott termékük, az Agárdi Szivar aszútörköly pálinka limitált mennyiségben készült, az 1 400 db-os tételből kevesebb mint 1 000 palack kerül kereskedelmi forgalomba. Az ötéves főzde legújabb különlegességét Szabó Győző színész mutatta be a sajtónak, üzletembereknek és közismert személyeknek a cég Látogatócentrumában, Agárdon. Az Agárdi Pálinkafőzde – amely a jelenlegi 80 ezer palackos éves termelését két éven belül másfélszeresére kívánja növelni – célja továbbra is az, hogy a (szintén idén 5 éves) pálinkarendelet szigorításával megvédje és öregbítse a magyar pálinka hírét.
2002 nyarán új fejezet nyílt a magyar pálinka történetében: megszületett a pálinkarendelet, amely szabályozza a pálinka-előállítás feltételeit. A rendelet értelmében pálinkának csak a Magyarországon termett, feldolgozott és párolt gyümölcsből, hazánkban palackozott italt lehet nevezni, amely a gyümölcsön és a tiszta vízen kívül egyéb anyagot nem tartalmaz. Magyarország kiharcolta, hogy az Európai Unión belül a pálinka nevet kizárólag a fenti feltételekkel készülő párlatok kaphassák meg.
(Egyetlen engedményként Ausztria négy tartományában használható a pálinka elnevezés, de kizárólag a helyi barackpálinkára.) Ez 2004-ben, az EU-csatlakozás évében végre a nagyközönség figyelmét is a magyar pálinkára irányította. A rendelet hatására sorra jelentek meg az igényes versenytársak a piacon, Agárd elsősége azonban vitathatatlan.
A főzde számokban
Már az alapítás évében 5 000 palack pálinkát készítettek Agárdon. Az első teljes üzleti évükben (2003) 18 000 palack született, az első kollekció barackból, birsből, cigánymeggyből, kökényből és szilvából állt. Innentől kezdve meredek emelkedés kezdődött a termelésben: 2004-ben 40 000 palack pálinkát főztek, 2005-ben 57 000-et. Tavaly már 80 000 palack pálinka került ki az üstökből, és a cég a 2006-os évet 108 millió forint árbevétellel zárta. A cég vezetői azt tervezik, hogy két éven belül 120 ezer palackra emelik az éves termelést.
Az Agárdi pálinka mára megkerülhetetlen része lett a magyar gasztronómiának. A főzdének mostanra több mint húszféle termékből áll az italpalettája. Olyan különlegességek is vannak rajta, mint a Pannonhalmi Apátság több évszázados receptjei alapján készülő Bencés likőrök, vagy az egzotikus gyümölcs alapú Trópusi Párlatok.
Mi is az a szivarpálinka?
Az újdonságokra mindig fogékony Agárdi az öt éves évforduló alkalmából meglepetést tartogatott a hazai fogyasztók számára. Nemcsak az alapítók tapasztalatai, de a fogyasztók visszajelzései és a nemzetközi trendek is igazolják, hogy a pálinkázás és a szivarozás kitűnően kiegészíti egymást. A nemes füst mind teljesebb élvezetét azonban a testesebb, aromás, érlelt pálinkák – amelyek magasabb alkoholkoncentrációjúak (legalább 43%) – szolgálják leginkább.
Hozzászólás zárolva.