Facebook hozzászólás
201

Hallott már a szivarpálinkáról?

Szivarpálinka-bemutatóval és ultibajnoksággal ünnepelte tegnap 5. születésnapját az Agárdi Pálinkafőzde. Az ünnepre megálmodott termékük, az Agárdi Szivar aszútörköly pálinka limitált mennyiségben készült, az 1 400 db-os tételből kevesebb mint 1 000 palack kerül kereskedelmi forgalomba. Az ötéves főzde legújabb különlegességét Szabó Győző színész mutatta be a sajtónak, üzletembereknek és közismert személyeknek a cég Látogatócentrumában, Agárdon. Az Agárdi Pálinkafőzde – amely a jelenlegi 80 ezer palackos éves termelését két éven belül másfélszeresére kívánja növelni – célja továbbra is az, hogy a (szintén idén 5 éves) pálinkarendelet szigorításával megvédje és öregbítse a magyar pálinka hírét.

Ezeket a szempontokat követve jutottak el Agárdon a legjobb megoldáshoz: szivarpálinkájukat a legbecsesebb alapanyagból, a kitűnő érlelési tulajdonságokkal bíró, egyedi aromákat magába záró aszútörkölyből készítették el. Idén ősztől Tokaj legjavát párolják és töltik palackba a Velencei-tó mellett. Az egyedi pálinkát egy éven keresztül olyan zempléni tölgyhordóban érlelik, amelyben előtte tokaji aszút tartottak.

Az Agárdi Szivar aszútörköly pálinka színe az aszú-hordós érleléstől aranybarna, illata erős, olajos, érezni benne a mazsolás szemeket, és a jellegzetes tokaji diós illatot, a tölgyfát, és egy kicsit az összezúzott szőlőmag fanyar olajait. Utóíze diós. A szivarfüsttel együtt kortyolgatva az édesebb ízek dominálnak, egyértelmű az aszúszemek jelenléte a párlatban.

A különleges pálinkához különleges szivar dukál.

Az agárdi csapat a magyar piac legismertebb szivarkereskedője, a Cigar Tower szakértő segítségével választotta ki a megfelelő szivart a pálinkához. Több kóstoló és hosszas kísérletezés után a dominikai Tabacalera de Garcia gyár VegaFina szivarját választották, amely lágyabb ízű dohányból készül, borítóleveleit equadori ültetvényeken termelik.

 

Szövetség a minőségi pálinkáért

 

Az elmúlt napok hamisítási botrányai is igazolják, hogy a pálinka hírnevére és tisztaságára vigyázni kell. Az Agárdi Pálinkafőzde kezdeményezésére a szakma legjobbjai ezért 2003-ban létrehozták a Pálinka Céhet, hogy védjék a magyar pálinkát. A Céhnek jelenleg 15 tagja van. A pálinkaágazat feltámadását sokan próbálják kihasználni arra, hogy olyan italokkal férkőzzenek be a piacra, amelyek a rendelet értelmében nem számítanak pálinkának. Sokan akarják például, hogy ne csak a Magyarországon termett-cefrézett gyümölcsből lehessen pálinkát főzni. Ehhez lazítani kellene a pálinkarendeleten.

Az Agárdi Pálinkafőzde, céhbeli társaival együtt éppen ellenkezőleg, további szigorításért küzd: legyen egyértelmű, hogy mi nem számít pálinkának, tehát mi az, amit tilos csinálni. „Öt évvel ezelőtt a pálinka teljesen más jelentéssel bírt, mint ma. Mostanra sikerült elérni, hogy a pálinka név rangot kapott. Nem szabad hagyni, hogy a piac felhíguljon, ezért vagyunk mindenféle lazítás ellen” – mondja Vértes Tibor, az Agárdi egyik tulajdonosa és főzőmestere.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!