Facebook hozzászólás
95

Hogyan kerüljék el az utazók a hasmenést?

Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.

Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. Ez az utazókban kialakuló leggyakoribb megbetegedés. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság. Néhány kórokozó esetében a hasmenés véres székletürítéssel jár.

Általában egy héten belül, kezelés nélkül is gyógyul, az esetek mintegy tizede azonban ennél tovább, akár 4-5 hétig is elhúzódik.

Kockázatok külföldön

A legjelentősebb kockázati tényező az úticél. A fejlődő országokban a leggyakoribb a betegség előfordulása. Az utazók hasmenése fiatalokat gyakrabban érint, mint az idősebb korosztályt, főként a „kalandosabb” utazás és időtöltés miatt.

A hasmenéses megbetegedés kórokozói széklettel szennyezett étel vagy ivóvíz útján jutnak a szervezetbe. Nagy a veszély nem megfelelően kezelt ételek – nyers, vagy félig átsült húsok, halak, tengeri állatok, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek – fogyasztása esetén.

Az utazók hasmenésének kóroka nagyon sokféle mikroorganizmus (vírus, baktérium, élősködő) lehet. Enyhe lefolyású betegséget leggyakrabban vírusok és baktériumok, míg a hosszabb, súlyosabb lefolyásúakat többnyire egysejtű élősködők, illetve egyes baktériumok okoznak.

A fertőzések megelőzése és kezelése

Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.

 Hogyan előzhető meg a hasmenés?


  • Mindenekelőtt tartsuk be az általános higiénés rendet!

  • Jól átsült, átfőtt ételeket együnk, kerülendőek a hidegtálak, tojásos, majonézes ételek, fagylaltok fogyasztása! A nyers zöldségeket, gyümölcsöket csak fertőtlenítő lemosás után fogyasszuk! Az ételek elkészítésével kapcsolatban a jelmondatunk legyen: „Forrald fel, süsd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!”

  • Biztonsággal fogyaszthatóak a palackozott, illetve a készítés közben felforralt italok. Használjunk palackozott vizet még a fogmosáshoz is!

  • Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, vihetünk magunkkal fertőtlenítő szereket (Neomagnol tabletta, Solutio iodi alcoholica), melyek segítségével magunk állíthatunk elő kórokozómentes ivóvizet, vagy fertőtleníthetünk gyümölcsöket, eszközöket.

  • Hasznos lehet a kereskedelmi forgalomban kapható víztisztító készülékek beszerzése is.

A hasmenéssel járó betegségek kezelésekor elsődleges szempont a kiszáradás megelőzése, tehát víz, sók és cukor lehetőleg szájon keresztüli, súlyos esetben infúzió segítségével történő bevitele. Erre a célra előre kicsomagolva kaphatóak a patikákban a sókat és szőlőcukrot tartalmazó, vízben feloldandó készítmények. Súlyos esetekben az adott kórokozótól függően antibiotikummal vagy féregellenes szerrel történő kezelés indokolt.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!