Facebook hozzászólás
124

Hogyan készül a kávéd?

Hamar elkészíthető, bárhová magunkkal vihetjük, s nem kell hozzá más, csak egy csésze és egy kis forró víz.

Sok probléma oldódott meg az instant vagy azonnal oldódó kávé kitalálásával. Hamar elkészíthető, bárhová magunkkal vihetjük, s nem kell hozzá más, csak egy csésze és egy kis forró víz. Az igazi kávékedvelők talán kevésbé részesítik előnyben, hiszen mégiscsak más egy kicsit az íze, mint az őrölt kávénak.

Ismerünk néhány híres embert, akik köztudottan nagy kávékedvelők voltak, bár nem mondhatni ugyanakkor el róluk, hogy a mértékletesség mércéjével mérték volna a napi elfogyasztott kávémennyiséget. Ott volt például Balzac, a francia író, aki a hideg, fekete és sűrű kávét fogyasztotta nagy előszeretettel, hogy egész éjszaka fenn tudjon maradni alkotni. Állítások szerint élete során közel 50 000 csésze kávét ivott meg. Voltaire, francia filozófus naponta hihetetlen mennyiségű, átlagosan 72 csésze kávét fogyasztott, míg Beethoven minden egyes csészéhez legalább 60 szem kávébabot használt fel.

Ma már nagy népszerűségnek örvend az azonnal oldódó kávé, amit úgy készítenek, hogy lefőzik az őrölt kávét, és elpárologtatják róla a vizet. Ez a kávé olyannyira népszerű, hogy például Angliában és Japánban az emberek majd’ 90%-a ezt fogyasztja. Az USA-ban ez a szám már csak 25%, az olaszok pedig kifejezetten a frissen őrölt kávéra esküsznek. A 19. század végén már próbáltak instant kávét előállítani, de nem jártak sikerrel, mert a végeredmény roppant kellemetlen ízűre sikerült.

Míg nem 1906-ban egy belga mérnök a magas hegyeket járva azt tapasztalta, hogy a kannából kifutott kávéból visszamaradt egy barna színű lerakódás. Megkóstolta, és az ízét kellemesnek találta. Volt ennek komoly magyarázata is. Mivel nagy magasságban a víz alacsonyabb hőmérsékleten forr, párolgás közben a kávét kevesebb hő károsodás éri. 3 évvel később alapított is New Yorkban egy kávéfinomító vállalatot. Az általuk gyártott kávénak igen nagy sikere lett, s rövid idő alatt óriásira nőtt a forgalmuk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!