Hogyan készül a kávéd?
Hamar elkészíthető, bárhová magunkkal vihetjük, s nem kell hozzá más, csak egy csésze és egy kis forró víz.
Az instant, azonnal oldódó kávé készítése azzal kezdődik, hogy főznek egy hatalmas adag kávét. Az őrleményen tehát forró vizet engednek át – itt egyszerre akár 900 kg kávéra is gondolni kell. A víz egy részét hagyják elpárologni, ennek következtében sűrű kávé marad vissza. A kávésűrítményt egy nagy hengeren engedik át, amiben az átáramló forró levegő a maradék vizet is elpárologtatja. Ami megmarad, az már a csomagolható instant kávépor.
A szemcsés változatukat úgynevezett fagyasztva szárítással készül (liofilizálás). A megfőzött sűrítményt lefagyasztják, majd apró szemcsékké zúzzák. A szemcséket ezután vákuumkamrában melegítik fel óvatosan. Mivel a vákuumban a víz alacsony hőmérsékleten forr, a maradék nedvesség nagy hő nélkül párologtatható el, s így a kávé jó íze sem tűnik el. Tehát, nem is olyan bonyolult folyamat eljutni az őrölt kávétól az instantig. Bárhogy is van, még ha nem is mindenkinek ízlik, elmondható, hogy emberek millióit hódította meg ez a kávécsoda, ezt a folyamatot pedig megfordítani már aligha lehetne. De miért is kéne?!
Hozzászólás zárolva.