Hogyan kezeljük a tépett és a vágott virágokat?
A levél rövid ideig még készít némi tápanyagot, gyér fényviszonyok között ez nagyon kevés, ezért az öntözővízbe erre a célra gyártott vágott virág tápsót is szórjunk. Házi szerekkel, pl. aszpirinnel, ecettel, vagy cukorral ne próbálkozzunk!
A legtöbb virágboltban kapható gyári készítmény egyaránt tartalmaz táplálékul szolgáló cukrokat, respirációs légzést csökkentő anyagot, rothadást előidéző mikroorganizmusok szaporodását gátló anyagot, vízlágyító adalékot. A vízlágyító segít abban is, hogy a vágott virág sokáig megtartsa eredeti színét (a vörös rózsa szirma például kemény vízben egy idő után megkékül).
A váza vizének szintjét naponta ellenőrizzük, és ha kell, pótoljuk, vagy cseréljük. A virágvázát tartsuk távol a fűtőtesttől, a tv készüléktől és más hőt sugárzó berendezéstől. A virágváza közelébe ne helyezzünk gyümölcskosarat, bármennyire is jól mutatnak együtt. Az érő gyümölcs etiléngázt termel, ami rontja a tartósságot. A vegyes virágcsokorban az egyes virágok vázatartóssága különböző, ezért a rövidebb életű virágot (pl. gerbera) távolítsuk el a többi közül. Ezért is jó, ha már a vázába helyezéskor eldolgozzuk a kötöző szalagot. Ha hosszabb ideig nem tartózkodunk a lakásban, akkor a virágvázát töltsük fel vízzel, és helyezzük hűvös és árnyékos, de nem sötét részébe. (Kertészet és Szőlészet)
Hozzászólás zárolva.