Hogyan lehet élvezettel bort kóstolni? Most megtudhatja!
Egyre jobban „divatba jön” a borozás, bortúrázás, pincelátogatás. Ám ugyanúgy, ahogy az étkezésnek – például halat halkéssel, halvillával fogyasztunk – a borfogyasztásnak, borkóstolásnak is megvan a maga etikettje.
6.) Ne restelkedjünk, ha valamelyik bor nem az ízlésünk. Sőt, bátran mondjuk el véleményünket. Meglátják, a borász csak örül neki, ha beszélgethet a boráról. S végső soron nem magának, hanem a fogyasztónak készíti a bort.
7.) Továbbiakban a töltési mennyiség mindig csak annyi, hogy a pohárnak a legszélesebb pontjáig érjen. Így még meg tudjuk pörgetni a bort a pohárban, újra és újra élvezni az illatát, és zamatát.
8.) Nem véletlenül alakult ki az a kóstolási sorrend, ahogy a borokat kínálják a pincékben. A fehérborok illata, zamata illanóbb, általában rövidebb az utóíz, így nem zavarnak be az utánuk következő vörös borok élvezetébe. S a végére maradnak mindig a kései szüretelésű és az aszú borok, melyeknek a leghosszabb az utóíze, s olyan finomak, hogy kár is „kimosni” őket a szánkból!
9.) Nem árt azonban előre tisztázni, hogy hány borból fog állni a kóstoló, főleg a nagyobb, széles szelekcióval rendelkező pincészetekben. Egy 8-10 borból álló kóstolónál végképp érdemes betartani a 3 kortynyi mennyiségeket, mert különben kb. a közepén kidőlünk a sorból. A végén pedig bátran vissza lehet kérni, immár töltési mennyiségeket azokból a borokból, amelyek a legjobban ízlettek!
10.) Használják bátran a borkiöntőket, ha soknak találják még a kóstoló mennyiséget is.
11.) Nyugodtan igyanak közben néhány korty, szénsavmenetes ásványvizet. Nem csupán azért, hogy az ízeket letisztítsák, hanem „higításként”, azaz folyadékpótlásnak. Az alkohol feldolgozása során a szervezet sok vizet használ fel, amit pótolni kell. Ezzel egyúttal azt is megelőzzük, hogy a vérben hirtelen túl magas legyen az alkohol szint, és a bor a „fejünkbe szálljon”.
12.) Ha szemmel láthatóan végig ugyanabba a kóstoló pohárba fogják tölteni a borokat, akkor ne restelljük egy-egy bor után a poharat is elöblíteni, és jól lecsöpögtetni belőle a vizet. Így az egyik bor nem zavarja meg a másikat a pohárban.
Hozzászólás zárolva.