Facebook hozzászólás
263

Hogyan lehet élvezettel bort kóstolni? Most megtudhatja!

Egyre jobban „divatba jön” a borozás, bortúrázás, pincelátogatás. Ám ugyanúgy, ahogy az étkezésnek – például halat halkéssel, halvillával fogyasztunk – a borfogyasztásnak, borkóstolásnak is megvan a maga etikettje.

6.)   Ne restelkedjünk, ha valamelyik bor nem az ízlésünk. Sőt, bátran mondjuk el véleményünket. Meglátják, a borász csak örül neki, ha beszélgethet a boráról. S végső soron nem magának, hanem a fogyasztónak készíti a bort.

7.)   Továbbiakban a töltési mennyiség mindig csak annyi, hogy a pohárnak a legszélesebb pontjáig érjen. Így még meg tudjuk pörgetni a bort a pohárban, újra és újra élvezni az illatát, és zamatát.

8.)   Nem véletlenül alakult ki az a kóstolási sorrend, ahogy a borokat kínálják a pincékben. A fehérborok illata, zamata illanóbb, általában rövidebb az utóíz, így nem zavarnak be az utánuk következő vörös borok élvezetébe. S a végére maradnak mindig a kései szüretelésű és az aszú borok, melyeknek a leghosszabb az utóíze, s olyan finomak, hogy kár is „kimosni” őket a szánkból!

9.)   Nem árt azonban előre tisztázni, hogy hány borból fog állni a kóstoló, főleg a nagyobb, széles szelekcióval rendelkező pincészetekben. Egy 8-10 borból álló kóstolónál végképp érdemes betartani a 3 kortynyi mennyiségeket, mert különben kb. a közepén kidőlünk a sorból. A végén pedig bátran vissza lehet kérni, immár töltési mennyiségeket azokból a borokból, amelyek a legjobban ízlettek!

10.) Használják bátran a borkiöntőket, ha soknak találják még a kóstoló mennyiséget is.

11.) Nyugodtan igyanak közben néhány korty, szénsavmenetes ásványvizet. Nem csupán azért, hogy az ízeket letisztítsák, hanem „higításként”, azaz folyadékpótlásnak. Az alkohol feldolgozása során a szervezet sok vizet használ fel, amit pótolni kell. Ezzel egyúttal azt is megelőzzük, hogy a vérben hirtelen túl magas legyen az alkohol szint, és a bor a „fejünkbe szálljon”.

12.) Ha szemmel láthatóan végig ugyanabba a kóstoló pohárba fogják tölteni a borokat, akkor ne restelljük egy-egy bor után a poharat is elöblíteni, és jól lecsöpögtetni belőle a vizet. Így az egyik bor nem zavarja meg a másikat a pohárban.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!