Hogyan mossunk jól?
A mosás több szempontból is terheli a környezetet. Nem véletlen tehát, hogy a figyelem egyre inkább a környezetkímélő, természetes megoldások felé fordul. Ilyen például a mosódió.
Így ismét előkerülnek a régi praktikák, anyagok, amelyekkel környezet-, sőt pénztárcakímélőbben is lehet a textileket tisztítani, nem elfeledkezve a vegyszerek okozta és egyre gyakoribb allergiás megbetegedésekről sem. Az Indiában és Nepálban honos mosódió is ezért tört magának utat az utóbbi időben, olyannyira, hogy a Design Laboratory nemzetközi formatervezési pályázatán Szabó Levente mosódióval működő e-Wash nevű mosógépe lett az első helyezett.
A mosódió
ragacsos termés, aminek a héját használják tisztításra. Ez ugyanis saponin nevű anyagot tartalmaz, ami vízzel érintkezve szappanhoz hasonlatos lúgos anyagot képez, így alkalmas a ruhák tisztítására. Egyszerű a használata: elég egy kis vászontasakba belerakni 6-7 dió héját apróra törve, és bedugni a szennyes közé a mosódobba. A ruhák tisztává és puhává válnak, így öblítő sem szükséges. A textilek viszont semleges illatúak lesznek, így aki hozzászokott az intenzívebb illatokhoz, annak érdemes 2-3 csepp jó minőségű illóolajat tenni mellé. Ha mosás után a mosódió héja ragacsos marad, akkor nyugodtan fel lehet használni még egyszer. Egy kiló héj körülbelül 100-150 mosásra elegendő, így jóval kedvezőbb az ára a mosóporokénál. Hatékonyan tisztít a 30-90 Celsius-fok közötti tartományban, viszont kimondott fehérítő hatása nincs. A mosódióból feldolgozott termékek is készülnek.
szabó tímea
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008/01. számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.