Húsvéti veszély! Nagyon figyeljen!
A tojás frissességét otthon is ellenőrizhetjük vízbemerítéssel. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás a vízen lebeg. Ezeket csak egyenként feltörve és ellenőrizve használjuk fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használjuk fel.
A húsvét a családlátogatások ideje. Ilyenkor fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására.
A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve (külön csomagolva) vigyük haza és a hűtőben is figyeljünk arra, hogy ne érintkezhesse más élelmiszerekkel.
A termékeket az előírt hőmérsékleten és körülmények között tároljuk, a hűtőszekrény hőmérséklete 0-5 C között legyen.
A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg.
Fontos, hogy tiszta konyhában, tiszta eszközökkel dolgozzunk. A nyers hús szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést.
A hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés) azonnal mossuk el meleg, mosószeres vízben.
Az ételkészítés egyes fázisai között mossunk mi magunk is kezet!
A tojásos, húsos ételeket alaposan süssük-főzzük át!
A maradék ételt minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt forrósítsuk át újra az ételt.
A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal kellemes húsvéti ünnepeket, jóízű családi étkezéseket kíván! Ha fenti egyszerű tanácsokat betartják, nem lesz okuk aggodalomra!
Forrás: Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal
Hozzászólás zárolva.