Így édesíts,egészségesen !
A télire szánt gyümölcsbefőttek, lekvárok, dzsemek egészséges elkészítéséhez nem elég a biopiacon megvásárolni a hozzávalókat. A biobefőzéshez ugyanis a biogyümölcs mellett a csíramentes, jól zárható edények és nem utolsósorban a természetes édesítőanyagok is hozzátartoznak.
Az édesítőanyagokkal kapcsolatban ahány ház, annyi szokás. Vannak, akik a kristálycukor tartósító erejében bíznak, mások a cukor mellett is kihagyhatatlannak tartanak valamilyen mesterséges tartósítószert.
A biobefőzésre áttérők azonban már tapasztalatból tudják: ha jobban odafigyelünk a minőségre, az említett cukor és tartósító nélkül is elkerülhető a befőttek, lekvárok megromlása. A szakember szerint a legfőbb szabály ugyanis az, hogy a célnak megfelelő – lekvárnak érettebb, befőttnek keményebb – állagú, legjobb minőségű, frissen szedett gyümölcsöt vásároljuk meg, és lehetőleg ne hagyjuk napokig állni, hanem néhány órán belül dolgozzuk fel.
A másik fontos dolog a tisztaság: a higiénikusan előkészített nyersanyag és edények, a forró töltés, a légmentes zárás, a hőkezelés idejének és hőfokának pontos betartása, vagyis a megfelelő csírátlanítás.
A fehér, finomított kristálycukor üres kalóriabomba, amit a feldolgozás során „megfosztottak” értékes anyagaitól: azoktól a vitaminoktól, fehérjéktől, enzimektől és ásványi anyagoktól, amelyeket az alapanyagok, a cukornád és a cukorrépa tartalmazott. Azt is érdemes átgondolni, hogy amíg például a cukorrépa cukortartalma 18 százalék körül van, a belőle készült finomított cukoré eléri a 95 százalékot is. Ezt a töménységű cukrot a szervezet nem képes teljesen megemészteni: a fölös tartalom megerjed, alkohol, ecetsav és szénsav keletkezik, ami károsítja a bél nyálkahártyáját, roncsolja a vesét és az idegrendszert. A cukor által kiváltott savasságot a szervezet megpróbálja ellensúlyozni, ám ennek során értékes ásványi anyagokat kell „feláldoznia” a pH-egyensúly megtartása érdekében.
Sokan voksolnak a barnacukor mellett, gondolván, hogy az egészségesebb, mint a fehér. Nem árt tudni azonban, hogy nem sokban különbözik fehér rokonától: ugyanolyan eljárással készül, csak a tisztítása nem 100 százalékos, így a benne maradt melasztól barnás színt kap.
A karamellízű nádcukor
jóval egészségesebb, finomítatlan változata – amit a biohálózatban Sucanat vagy Rapadura néven árusítanak – B-vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A nádcukor kapható finomított formában is, Demerara néven, ám mindössze kristályokban gazdagabb, hasznos tápértéke jóval kisebb.
Hozzászólás zárolva.