Facebook hozzászólás
151

Így édesíts,egészségesen !

A télire szánt gyümölcsbefőttek, lekvárok, dzsemek egészséges elkészítéséhez nem elég a biopiacon megvásárolni a hozzávalókat. A biobefőzéshez ugyanis a biogyümölcs mellett a csíramentes, jól zárható edények és nem utolsósorban a természetes édesítőanyagok is hozzátartoznak.

Ki ne ismerné – különösen az idősebb korosztályból – a szőlőcukrot, amit tabletta formájában egészséges vitalizálóként ajánlottak rendszeres fogyasztásra. A kukoricából vagy burgonyából előállított szőlőcukor – más néven glükóz vagy dextróz – túlzott fogyasztása a szakemberek szerint nem ajánlott: mint egyszerű szénhidrát gyorsan bomlik, és hirtelen megterheli a véráramot, de elősegítheti a cukorbetegség kialakulását is. 

A gyümölcscukrot,

amely nádcukorból vagy cikóriagyökérből készül, előnyös tulajdonságai miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják, persze mértékkel. Lekvárok ízesítéséhez kitűnő az agávészirup, aminek 70-90 százaléka gyümölcscukorból áll. Előnye, hogy miközben felerősíti a gyümölcsök aromáját, nem növeli jelentősen a kalóriákat.

Hasonló kiváló és főleg egészséges cukorhelyettesítő természetes növényi kivonatú édesítőszer a stevia, valamint a karamelles ízű juharszirup – ez utóbbi főleg tésztákhoz, süteményekhez ajánlott -, valamint a sokféle ételhez felhasználható, a bioboltokban és szinte minden nagyáruházban kapható gyümölcsszirupok.

A tejsavóból kivont tejcukornak (laktóz), bélflórát erősítő, így emésztést segítő hatást tulajdonítanak a kutatások. 

Nálunk a biomézek

viszik el a pálmát az édesítőszerek versenyében. A méz jótékony hatása már régóta bizonyított. Azt is tudni róla, hogy bár gyorsan ható energiaforrás, mégsem károsítja a vesét, nem izgatja az emésztőszervek nyálkahártyáját.

Édesítőként tehát bátran használjunk biomézet, és ne csak a gyümölcsökhöz, hanem a csemegesavanyúságokhoz is. A méz ráadásul rendkívül kellemes aromát ad például a meggynek, körtének, és még abban is szerepet játszik, hogy az üvegbe zárt gyümölcsszemek, -gerezdek nem puhulnak meg.  

Biorépacukor

Nálunk még nem állítanak elő biorépacukrot, a fogyasztáshoz viszonyított aránya az unió fejlettebb országaiban is rendkívül alacsony, ára pedig négy-ötszöröse a hagyományosénak. Elsőként egy holland cég próbálkozott biorépa-termesztéssel és belőle biocukor-előállítással, majd Svédország és Dánia is felsorakozott kisebb mennyiségű termeléssel. A répatermelési kedv azonban – a viszonylag magas felvásárlási ár ellenére – sem nő jelentősen ezen országokban, mivel a cukorrépa-termelés hozama meglehetősen alacsony, így a biocukorigényt az elsősorban Brazíliából, Paraguayból és Mauritiusról importált termékkel elégítik ki.  





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

GASZTRO

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!