Jól nézd meg, itt töltesz napi két órát!
A virágkorát élő provance-i és vintage stílus idén is a magyar konyhák uralkodó irányzata lesz, de mellette továbbra is népszerű a minimal design. A szakértők szerint a praktikus kialakítású konyhák legalább 10-15 évig kiszolgálják az embert és stílusuk sem évül el az idő folyamán. Egy teljes felújítás azonban költségigényes, az új burkolatok, bútorok, műszaki eszközök beszerzése akár több milliós tételt is jelenthet.
Konyha: design és funkció
A jó konyha onnan ismerszik meg, hogy a stílus mellett a használhatóságra is ügyelnek a kialakításakor. A tervezők által megálmodott egyedi konyhabútorok esetében nincsenek olyan hibák, amiket a laikusok elkövetnek egy-egy átalakításnál. Ilyenek tipikusan a rossz helyre tett kiállások, az elcsúszott csempézés, az ésszerűtlen bútorelosztás, a nehezen hozzáférhető tároló helyek, vagy a fényt nem jó irányba szóró világítótestek.
– Fontos, hogy harmóniára törekedjünk a konyha kialakítása során, olyan stílust válasszunk, amelyik illeszkedik a lakás egészéhez, és egy egységes összképet ad – mondja a téma szakértője, Jászai Katalin. Az Enteriör Design Kft. tervezője szerint a konyha lelke a rendszerezés. A valódi praktikumot biztosító apróságok közül, mint a sarokvasalatok, fiók-rendezők, szelektív szemetesek, érdemesebb a jobb minőséget választani, még ha az drágább is. Örök igazság az is, hogy a fiókos elemek használata jóval célszerűbb, mint a nyíló ajtóké.
Variációk konyhára
Az átlagos hazai konyha mérete 10-12 m2, ebben már az amerikai konyhás lakások adatai is benne vannak. Jóval árulkodóbb, hogy a lakások háromnegyedében tíz négyzetméter alatt marad a helyiség mérete, ahol egyébként a magyarok átlagosan napi 2 órát töltenek. Az ingatlanállomány úgy ötödét-hatodát teszik ki a házgyári ingatlanok, ezek esetében még ennél is szűkebb a hely, átlag 5-8 m2.
– Kritikus jelentősége van tehát az optimális helykihasználásnak – mondja az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. A bútoráruház-láncok kínálata részben alkalmazkodik ehhez a helyzethez. A konyhafelújítás előtt azonban érdemes körbekérdezni az ismerősi körben a tapasztalatokról, mert az egyedileg kialakított megoldások sem feltétlen drágábbak, viszont biztosan megfelelnek az igényeknek. A költség leginkább az anyaghasználaton, munkadíjon, méreten és persze a fantázián múlik – teszi hozzá Köntös Péter.
Jellemző költségtétel még a konyhai felújításkor a csempézés, esetleg a vezetékek cseréje, csövek áthelyezése. Ezzel sokan nem számolnak, az előre gyártott bútorok esetében a helyszínen érheti a kellemetlen meglepetés a tulajdonost. Akárhogy is nézzük, a komplett felújítás és bútorozás ritkán áll meg milliós tétel alatt – Köntös Péter szerint – kevesen tudják, hogy állami támogatás is felhasználható ehhez, amivel a költségek negyede megspórolható. A támogatás kapcsán kiemelten fontos még, hogy az a beépített gépek vásárlására is kiterjed. A több százezer forintos dotációhoz nagyjából 4-6 éven át érdemes előre félretenni lakástakarékban, ennyi idő alatt a támogatással együtt úgy 1,3-1,9 millió forint gyűjthető össze a tervezett felújításhoz.
Hozzászólás zárolva.