Környezet- és pénztárcakímélő kényelem otthon
A házi wellness kialakításának az ára az utóbbi évek során egyre kedvezőbb lett, egy szauna vagy uszoda otthoni üzemeltetéséről azonban már nem mondhatjuk el ugyanezt. Ráadásul a tetemes energiaigény a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok okán is aggályos lehet.
Rövidebb megtérülési időt
ígér a vákuumcsöves technológia alkalmazása. Jóllehet a rendszer ára hozzávetőleg a fele a napkollektorokénak, de kizárólag a hagyományos fűtés mellett rásegítésként alkalmazható. Sokan úgy vélik, hazai körülményeink között az egyik leggazdaságosabb megoldást az úgynevezett abszorberek jelentik, igaz a szintén a nap energiáját hasznosító rendszer kizárólag nyáron fűt. Ebben az esetben ugyanis – a vákuumcsöves technológiához hasonlóan – a különleges gumiból készült fekete csőrendszerben a nap melege szinte azonnal hőenergiává alakul, és a benne keringetett medencevizet rövid idő alatt az optimális hőfokra fűti. Sőt, forró, kánikulai napokon akár 30 fokos is lehet a vízhőmérséklet. A vákuumcsöves megoldás ugyanezt légüres térbe zárva teszi, ennek köszönhető, hogy a rendszerben keringetett víz télen sem hűl vissza a kinti hőmérsékletre. A speciálisan a medencék vizének temperálására készült abszorber anyaga ellenáll a fagynak, az ultaribolya-sugárzásnak, valamint az uszoda vizének kezeléséhez használt klórnak. Vízkövesedésre és nyálkaképződésre sem hajlamos. A rendszer kialakításának ára a fűtendő vízmennyiségtől függ: 40 köbméter víz melegítésére elegendő csőhálózat ára 400 ezer forint körül mozog, igaz, ehhez még egy hőcserélőre is szükség van. Ugyanennyi víz hagyományos módon történő fűtése viszont akár napi 10 ezer forinttal is megemelheti a villanyszámlát.
A medencetakarás
is segíti a víz optimális hőfokon tartását, különösen kültéren, hiszen elég egy hűvösebb éjszaka ahhoz, hogy a nap által felmelegített víz jelentősen veszítsen a hőmérsékletéből. A takaróval akár 2-4 fok hűlést is megspórolhatunk, ezenkívül lassíthatjuk a víz párolgását, és a belekerülő szennyeződések mennyiségét is csökkenthetjük, amely „hozamokat" szintén tekinthetjük környezettudatosnak és pénztárcakímélőnek.
Fotó: Fényes Gábor, Förster Tamás
A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/1. számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.