Magyar bort a poharakba!
Borivó nemzet a magyar, régóta az. Annak idején, igaz, ennek leginkább a rossz minőségű víz volt az oka, szinte csak ez fogyott. Hazánk a méretéhez képest lenyűgöző borválasztékkal dicsekedhet.
Vendéglátás magyar borral
A magyar borok változatosságának köszönhetően a legmagasabb minőségű italok között is zavarba ejtően széles a választék. Mivel számos magyar borfajta valódi hungarikum, érdemes a hozzánk érkezőket megismertetni ezzel a kinccsel, de akár a világ más tájain is ismert, ám itthon termett és készített borokkal is, mint például a chardonnay vagy a cabernet sauvignon. Az összehasonlítás kiemeli a magyar borok másoktól eltérő jellegzetességeit. Emiatt ajánlják szakemberek egyes fajták különböző termőterületről származó hasonló borainak kóstoltatását is.
Borok ideális hőmérséklete(Celsiusban)
Pezsgő 6-8 fok
Száraz fehérbor 8-10 fok
Rosé 8-10 fok
Félédes fehérbor 10-12 fok
Tokaji aszú 10-12 fok
Fiatal vörösbor 12-14 fok
Idősebb vörösbor 14-16 fok
Vigyázat! A vörösborokat általában „szobahőmérsékleten” kínálják, de ez 16-18 Celsius-fokot jelent, ugyanis az ilyen felszolgálást a 19. században kezdték el, s akkoriban a téli szobahőmérséklet e körül volt. 20 fok felett a bor jellegtelenné válik, aromái eltűnnek, csak csersav- és alkoholtartalma érezhető.
Forrás: Cey-Bert Róbert Gyula: Magyar borok és ételek harmonizációja
Borfesztivál tizenhetedszer
A Budavári Palota teraszain rendezte meg a Magyar Szőlő és Borkultúra Kht. a 17. Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivált. A már hagyományosnak számító rendezvényen a magyar termelők legjobb portékáit lehetett megkóstolni és megvásárolni, akár az előtte megrendezett Borakadémián megszerzett tudás birtokában. Ugyanitt mutatkozott be az idei fesztivál vendége, Szicília. A sziget megújuló borászata mellett közelebbi ismeretséget lehetett kötni akár az Olaszország egyik legrégebbi borának tekintett édes „Moscato Bianco”-val is. De hogy a bor mulatságot is követel, azt a szervezők is jól tudják. Ezért a váron végigvonuló szüreti felvonulás mellett a szentendrei skanzen szüreti sokadalom programján vásári forgatag és természetesen a legjobb borok szórakoztatták az oda látogatókat.
T. G.
Fotó: Fényes Gábor, Förster Tamás
Hozzászólás zárolva.