Facebook hozzászólás
449

Miben, mit főzzünk? Segítünk!

A profi séfek úgy tartják, nem elég a szakácstudás és a főzés szeretete, a megfelelő edények legalább ilyen fontosak egy jó étel elkészítéséhez. Ráadásul minden fogás másban fő finomra: más ideális a pörkölt elkészítéséhez, és más a töltött káposztához.

Az öntöttalumínium-technológiával és valamilyen teflonbevonattal készülő edények szintén alkalmasak alacsony zsírtartalmú ételek elkészítésére. Vastag falaik egyenletesen osztják el a hőt, és remekül tartják a meleget. Kiválóan alkalmasak sütéshez, pároláshoz vagy akár grillezéshez is. Marinírozott – sós, erősen fűszeres, ecetes lében pácolt- halhoz, zöldségekhez vagy vadhúsokhoz azonban nem ajánlott ilyen edényt használni, azokat zománcozott vagy cserép lábosban lehet finomra főzni.

 

Az energiatakarékosság szintén fontos szempont lehet a főzőedények kiválasztásában. Manapság újra divatosak az öntöttvasból készült edények, amelyek sütőben és tűzhelyen egyaránt használhatók. A súlyos darabok legfőbb erénye, hogy sokáig megőrzik a hőt, így a bennük főzött étel meleg marad azt követően is, hogy levették a tűzhelyről, vagy kivették a sütőből. Mivel az edény teste egyenletesen osztja el a hőt, az étel is egyenletesebben fő meg, és ízletesebb lesz.

A kukták szintén alkalmasak a spórolásra. A kínálatban számos könnyen kezelhető, biztonságos és formatervezett gyorsfőzőt lehet találni. A WMF azt állítja, hogy kuktáival a főzéshez szükséges idő akár 70 százalékkal is rövidebb lehet a hagyományos eljárásokhoz képest, és ne csak sokkal több vitamin és ásványi anyag marad az ételekben, de a főzéshez szükséges energiafelhasználást is drasztikusan, akár 50 százalékkal csökkenthetjük.

Sebők Orsolya

Illusztráció: Förster Tamás, Hansa, Sykora

A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2009. április-májusi számában jelent meg.

  





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!