Facebook hozzászólás
185

Miért éppen a hal és a pulyka kerül az ünnepi asztalra?

Az év végi ünnepek étkezési szokásai többé-kevésbé minden háztartásban hasonlóak. Az utóbbi időkben mind több helyen kerül új, eltérő fogás az asztalokra. 

A méz, amelyet a süteményekhez, sültekhez használunk, évezredek óta az egészség megőrzésének természetes forrása az emberiség táplálékai között. A pogány ünnepeken ajándékként szereplő mézestészta a mai karácsonyfákat díszítő mézeskalács elődjének tekinthető, míg a karácsonyi kalács, amelynek az életet jelképező búza az alapanyaga, a bőséget ígéri.

A hagyományos karácsonyi töltött kalácsot, a mákos és diós bejglit a szakirodalom egy 16. századbeli sziléziai kalácsfajtából eredezteti, maga a szó pedig a német beugen, meghajlít szóból származik, ami a korabeli mákos és diós patkót idézi.

Jó tudni A karácsonyi és újévi ételeknek számos, az elkövetkező esztendőre kiható hatást tulajdonítanak. Babot, lencsét azért kell az újév első napján enni, mert az bőséghez, gazdagsághoz segít. A legősibb "varázsszer" a fokhagyma: ezt nem csupán ették – mézzel keverve vagy mézbe mártogatva -, hanem gonoszűzőként az ajtóra, ablakra keresztet is dörzsöltek vele a gonosz hatalmak eltávolítására.

 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!