Miért pazar a francia konyha?
A francia konyhaművészetet már a középkorban megalapozták, s a mai hírnévhez az egymást követő uralkodók maguk is hozzájárultak egy-egy finom étel meghonosításával udvarukban.
A francia konyha rendkívül változatos – szinte minden tájegységnek megvannak a speciális ételei -, ízvilága és választékossága egyedülálló, ételei élvezetesek és könnyen emészthetők.
A francia konyha változatosságát jól tükrözi, hogy míg például Provence-ban a mediterrán jellegű ízek a dominánsak, addig Elzászban a libamáj- és egyéb pástétomok, valamint a káposztás étkek vezetik az étlapok listáját, Normandiában viszont a marhahúsos, Burgundiában pedig a boros alapú ételeknek jut főszerep. De nem csak ezek, a királyi udvar több száz éves receptjeinek legtöbbje – bár kissé megváltozva – is megtalálható a francia családok és éttermek asztalain, sőt a világ szinte minden országában, így a mi étlapjainkon is.
Elég, ha csupán a levesekből
merítünk néhány kanállal. Egyedülálló az eredeti recept szerint készült francia hagymaleves, amit pirosra olvadt sajtos pirítóssal tálalnak, vagy a jellegzetes sajtokból készített sajtleves, miként a Dubarry-módon készült karfiol-, brokkoli és póréhagyma-krémleves is.
Felejthetetlen kulináris élmény a legalább kétféle marhahúsból és velős csontból főzött, többféle zöldséget, rozmaringot, kakukkfüvet is tartalmazó francia húsleves, a pot-au-feu, vagyis forró, mivel ősi szokás szerint kőedényben vagy vasfazékban főzik. Az ételt két részletben szolgálják fel: először az ízletes erőleves érkezik velővel megkent fehér kenyérrel, majd a hús és a főtt zöldségek kerülnek a vendég tányérjára.
A halat és a tenger gyümölcseit kedvelőknek érdemes megkóstolni a híres kagyló- és homárlevest vagy a marseille-i specialitást, a föníciaiaktól eredeztetett bouillabaisse névre keresztelt hallét. Ez utóbbi különleges pikáns ízét a nagy műgonddal összeválogatott tengeri halak és nem utolsósorban a halleves kihagyhatatlan fűszere, a sáfrány adja.
Persze a főételek készítésének is megadják a módját: a legjobb alapanyagokból a legkímélőbb konyhai technológiát alkalmazva, az egészséges életmód és a kiváló minőség jegyében készülnek ezek is.
A húsok közül a marhahús a legkedveltebb – sertés ritkábban kerül a menüsorba -, de gazdag a borjú, az ürü- és bárányhúsételek sora is, és persze szeretik a csirkét, a pulykát, a kacsát, a libát és a vadhúsokból készült finomságokat is.
Hozzászólás zárolva.