Facebook hozzászólás
118

Mit válasszunk, ha nem eszünk, csak iszunk?

Azokat a borokat, amiket étkezésen kívül, étel nélkül fogyasztunk, az amerikaiak „kanadallóboroknak” hívják akkor is, ha nincs kandallójuk. Ha kívánod a bort, de nem vagy éhes, vagy várd meg, míg megjön az étvágyad, vagy igyál egy pohár bort „csak úgy”. Ha olyan bort szeretnél vásárolni, amit étkezés nélkül fogyaszthatsz, a következőket tartsd szem előtt:

Jobb, ha alacsony savtartalmú bort veszel

A magas savtartalmú borok étellel érvényesülnek igazán. Sok kliasszikus „asztali” bor csillapítatlan savassága miatt önállóan, étel nélkül egyáltalán nem nyújt élvezetet. Ne feledd, a bor savassága arra valaó, hogy csillapítsa a szomjat, és az étel keményítő- és zsírtartalmát semlegesítse. Egy gyümölcsös kaliforniai pinot noir vagy chardonnay biztosan finom magában, ahogy az ausztrál chardonnay vagy shiraz/cabernet borok is.

A fehérbort a szokásosnál kevésbé hűtsd be

A jó fehérbor a legnagyobb élvezeti értéket 8-10 fokon nyújtja, vagyis a hűtőszekrény hőmérsékleténél melegebben. Ha nem kell az étel ízeire érvényesülniük, a fehérbor zamata magasabb hőmérsékleten élénkebben nyilvánul meg. Ha kinyitod a palackot és hagyod szobahőmérsékeleten melegedni, megfigyelheted, hogyan változik a bor íze különböző hőmérsékleti állapotaiban. Próbáld ki ezt egy olyan fehérborral, amit amúgy is kedvelsz, tanuld ki titkait.

A vörösbort a szokásosnál jobban hűtsd be

A hűvösebb hőmérséklet csillapítja a savasság érzését, és a bornak bársonyosabb ízét érzed. Bármilyen vörösbort könnyebb hidegebben kínálni, bár a túl hideg ital kóstolása nem feltétlenül kellemesebb.

Kerüld a testes, tanninos borokat

Hacsak nem éppen a tannin ízéért rajongsz, a magas tannintartalmú borok étel nélkül még jobban a fejedbe szállhatnak. A különlegesen finom cabernet-t inkább vacsora, de legalábbis sajt vagy sós ropogtatnivalók mellé add.

Az édes bor magában is jó

Ha eddig módszeresen csak száraz borokat ittál, a gyönyörködtető változatosság kedvéért próbálj ki egy félédeset. A német rizling, Vouvray demi-sec, a kaliforniai fűszeres traminik, rizlingek és rosék olyan borok, amik étel nélkül, önmagukban is legjobb tulajdonságaikat mutatják.

Ideje kipróbálni egy likőrözött bort

Akár száraz, akár édes, világos vagy sötét, a tévedés lehetősége csekély. Ne feledd, hogy a likőrözött borok – Portói, Sherry, Madeira és a Marsala – több alkoholt tartalmaznak, ezeket csak apró kortyokban idd.

(Részlet Danny May és Andy Sharpe A bor mindentudó nagykönyve című kötetéből)





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Hogyan növeljük kreatívan az intimitás élményét?

Az emberi kapcsolatokban a kölcsönös tisztelet, az érzelmi kötődés és az egymásra hangolódás alapvetően fontos…

Rehabilitáció és egészségmegőrzés Hévízen

A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák az életminőség jelentős romlását okozhatják, különösen, ha…
1 / 3 462

GASZTRO

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!