Mondd! Neked étkezés előtt vagy után esik a legjobban?
A tömény italokat, aperitífként, gyakran étkezések előtt fogyasztjuk, de helytelenül, mert íz érzékelésünket gátolja. Ám befejezésként inkább ajánlatos, mert segíti az emésztést.
Teljesen mindegy, hogy milyen ételt fogyaszt az, aki féldeci vagy négycentes égetett szesszel indítja az étkezést. Válaszon bármilyen nemes italt is, a tömény alkohol az ízlelőbimbókat teljesen lefedi, ízlelésre alkalmatlanná teszi – állítják a szakemberek.
A fentiek ellenére mégis elképzelhető, hogy valaki vodkával netán rummal rugaszkodik az étkezéshez, ám csak akkor jár el helyesen s magára nézve is kedvezően, ha nem szólóban issza, hanem lágyítva, long drinkként, paradicsommal, tonickal, naranccsal keverve, lágyítva – megakadályozva, hogy az italban az alkohol érzete domináljon. Egyebek közt talán ez az oka annak, hogy a világ legkeresettebb italainak toplistáját a márkás tömény italok közül a rum, a vodka s egy ánizs aperitif vezeti, s csak ezt követően lép sorba a brandy és a skót whisky.
Az égetett szesz máskülönben sem hat kedvezően aperitifként, ugyanis egyfajta agresszív éhségérzetet kelt, ami nem a étel kellemes élvezetére ösztönöz, hanem az éhség mohó csillapítására. Az ínyencet falánkká változtatja, az étek értékelése nélküli mindenből evővé, akinek gyomra valóságos mélység.
Az égetett szesz tehát nem kiegészítője, kísérője az étkezésnek, hanem befejező akkordja. A tömény italok fogyasztása az étkezés zárótételeként ajánlatosak, a gyomor emésztésére jól hat a természetes alapanyagú rövid ital.
A túlterhelt bendő átszervezi a vérellátást, ebből fakad a fáradtság érzés is, ebben az esetben a kis mennyiségű erős alkohol zsíroldó hatása kifejezetten kedvező. Kávéhoz, süteményekhez kísérő italként a likőrök ajánlottak.
A tömény alkohol fogyasztásával, gyors stresszoldó hatása ellenére is ajánlatos csínján bánni.
Mértékletes szeszelést!
Hozzászólás zárolva.