Most tegye el a gyümölcsöket, zöldségeket télre! Tanácsaink!
Nyáron, amikor mindig lehet friss zöldséget, gyümölcsöt kapni, nagyon egyszerű változatos és egészséges ételeket készíteni. Télen már nehezebb a helyzet, de nem megoldhatatlan, hiszen szinte minden zöldség és gyümölcs tárolható fagyasztva. De azért érdemes néhány tanácsot megszívlelni!
Rövid ideig tart az eper vagy a spárga és még számos más finomság idénye. Ezek a friss, ízletes gyümölcsök, zöldségek azonban csupán néhány napig maradnak épek, szépek. A fagyasztás viszont tökéletes megoldás arra, hogy fogyasztásuk ne kötődjön évszakhoz, és a bennük lévő tápanyagokat is tartósítsuk. Igazi felüdülést jelent a sötét téli hónapokban, amikor feltűnnek az asztalon a nyár ízei. Szinte minden nyersanyag fagyasztható, de néhány, az adott ételre vonatkozó gyakorlat kitermelte szabályt érdemes megfontolni, hogy az akár egy év múlva előkerülő zacskóból vagy dobozból éppen olyan finom étel szülessen, mint a frissből.
Tisztítva, aprítva, porciózva
praktikus tárolni a zöldségeket, és bár nagy munka a nagyobb mennyiség pucolása, kockázása, adagolása, érdemes vele fáradni, mert így mindig csak annyit kell elővenni, amennyi éppen elfogy, és így felengedés nélkül azonnal használható. A gyümölcsöket fagyasztás előtt meg kell mosni, majd egy konyharuhával szárazra törölni, hogy ne jegesedjenek a mélyhűtőben. Az üzletekben literes, háromliteres de akár még nagyobb fagyasztózacskók is kaphatók, és az erre szánt légmentesen záródó dobozok méretskálája is széles. A többféle térfogat lehetővé teszi, hogy kisebb és nagyobb adagokat is tudjunk készíteni, és minden csomag tele legyen. Ha a zacskók is légmentesen lezárva kerülnek a mélyhűtőbe, a benne tárolt zöldség vagy gyümölcs nem veszít a nedvességéből.
A gombától a sárgadinnyéig
szinte minden fagyasztható a vásárlás után 24 órával, azaz akkor, amikor még valóban friss. Később is lehet, de akkor már felengedve veszít az élvezeti értékéből. Van olyan zöldség is, amelynek kifejezetten jót tesz, ha nem azonnal tesszük el, például ha már beáztatott babot fagyasztunk le, csökken a főzési ideje. Az érett paradicsom, paprika, a leveles salátafélék fagyasztás után nyersen már elveszítik élvezeti értéküket, az állaguk sem gusztusos, főzésre viszont még ekkor is tökéletesen alkalmasak. A magas víztartalmú görögdinnyével szintén nem érdemes kísérletezni. A gyümölcsök közül sok a kifagyasztást követően picit másmilyen, mint amikor nyáron megvásároltuk a piacon, de így is nagyon finomak, a vitamintartalmuk pedig ugyanolyan. Gyümölcssalátába, süteménybe keverve őket a különbség szinte észrevehetetlen.
Hozzászólás zárolva.