Facebook hozzászólás
266

Most tegye el a gyümölcsöket, zöldségeket télre! Tanácsaink!

Nyáron, amikor mindig lehet friss zöldséget, gyümölcsöt kapni, nagyon egyszerű változatos és egészséges ételeket készíteni. Télen már nehezebb a helyzet, de nem megoldhatatlan, hiszen szinte minden zöldség és gyümölcs tárolható fagyasztva. De azért érdemes néhány tanácsot megszívlelni!

A fűszernövényeket

úgy kell elrakni, hogy a gyakran csak ízesítésre használt növényből kisebb mennyiséghez is könnyen hozzájussunk. Egy lehetséges megoldás, ha a friss csomókat légmentesen folpack fóliába göngyöljük. A hosszú, keskeny hengerből egy éles késsel könnyű szeleteket vágni a levesbe vagy a főzelékbe. Mások a jégkockatartóra esküsznek. Ebben az esetben a felaprított petrezselymet vagy kaprot a kis kockákba kell tömködni, majd vizet ereszteni rájuk. Miután megfagytak, ezek a zöldkockák zacskóban tárolhatók. A kifacsart citrus héját sem kell a szemétbe dobni, ha szeletelve vagy egészben a mélyhűtőben lefagyasztjuk, sütemények, kompótok ízesítésére bármely évszakban ideálisan felhasználható, könnyen reszelhető vagy darabolható állagú lesz. Érdemes a biocitrusfélék héját használni, mert a nem így termesztett gyümölcsök héjában sokféle vegyszer felhalmozódhat.

Másfajta ételeket,

például bizonyos nyers tésztákat, kenyeret vagy péksüteményt, de akár sajtot is tárolhatunk mélyhűtve. Igaz, ilyenkor nem a szezonalitás kiküszöbölése a cél, hanem a praktikum, a költség- és időtakarékos háztartásvezetés. Hiszen például a sajt egészben olcsóbb, a pillanatnyilag „felesleges" többletdarabok pedig mélyhűtve bármeddig megőrzik frissességüket. Akkora darabokat fagyasszunk, amelyek felengedés után körülbelül egy hét alatt elfogynak! A kenyeret célszerű felszelni, mielőtt eltesszük, így könnyen adagolható. A felengedett pékáru viszont nagyon hamar megszárad, általában napi adagokkal érdemes kalkulálni. Ha mégis sok lett, kis ideig még jól lehet pirítani, és melegszendvicsnek is finom. Ha viszont kevés, lehet újabb adagot kivenni: két óra alatt a zsemle, kifli vagy szelet kenyér fogyasztható, különösen, ha a sütőben néhány perc alatt ropogósra sütjük, ilyenkor elegendő fél órával korábban elővenni. Néhány gyúrt tészta is bírja a fagyasztást, sőt van, amelyiknek kifejezetten jót tesz. Linzertésztából például lehet többet gyúrni, és a leveles tésztának sem árt a mélyhűtés, miként a levesbe való csipetke vagy a körítésként népszerű nokedli is jól bírja a fagyasztót. A népszerű muffinokat is el lehet így tenni: a sütőformába kiadagolt nyers tésztát a formával együtt betesszük a fagyasztóba, majd amikor megfagyott, a labdácskákat áttesszük egy zacskóba.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!