Ne edd meg, inkább kend rá a bútorra!
Só, burgonyaliszt, ecet, szódabikarbóna, citromlé, margarin… Gondolta volna, hogy ezek nem egy sütemény hozzávalói, hanem a hatékony bútorápolás „anyagai”? Összegyűjtöttünk néhány ősi trükköt a tavaszi portalanításhoz, bútortisztításhoz.
Nem biztos, hogy mindig a legdrágább tisztítószerek a leghatékonyabbak. Elég, ha csak benézünk a kamrába, a hűtőszekrénybe, – és máris kézbe vehetjük a legegyszerűbb, ehető tisztítószereket. Talán meglepő, de még a majonéz is sokat segíthet a takarításban.
Íme, néhány egyszerű trükk:
- Csúnya nyomokat hagyhat még a vízcsepp is, ha fényezett bútorfelületet ér. Eltűntetésük egyik módja, ha vajból (vagy majonézből), és cigarettahamuból készítünk egy krémet, amelyet felviszünk a foltra, majd nedves kendővel áttöröljük, és ezután átfényezzük. A régebbi foltokat bevonhatjuk só és étolaj keverékével, majd néhány perc múlva letöröljük, és petróleummal fényesre dörzsöljük. A gyümölcs,- és borfoltokat úgy is eltűntethetjük a világos, fényezett asztallapról, ha egy-két zsemlét megforrósítunk a sütőben, széttörjük, és ezzel dörzsöljük a bútort, amíg a folt el nem tűnik.
- A márványlapok tisztításához nem kell más, mint só és citrom. A frissen vágott citromra egy kevés sót szórunk, és gyengéden (hogy ne karcoljuk a felületet) átdörzsöljük a foltot, majd vízzel és szappannal lemossuk. Ugyanilyen hatékony, ha víz és szódabikarbóna keverékét hordjuk fel a foltra, majd pár perc múlva átöblítjük langyos vízzel.
- Az üvegből készült asztallapok tisztításához a citromot hívjuk segítségül. Papírtörölközővel felviszünk egy kevés citromlét az üveglapra, majd száradás után újságpapírral átfényezzük.
- Ha bőrkárpitot tisztítunk, akkor a régebbi foltokat langyos vízbe kevert pár csepp ecetsavval vehetjük ki. A friss foltok eltűntetésére pedig felvert tojásfehérjét használjunk. (A bőrből készült bútort lenolajba áztatott vászondarabbal is portalaníthatjuk.)
- A kárpithuzatról a vérfoltokat is gyorsan eltűntethetjük, ha burgonyalisztből és hideg vízből készítünk keveréket.(Ha nincs otthon burgonyaliszt, a reszelt burgonya leszűrt, tömény levét is használhatjuk.) Gyengén bedörzsöljük a foltra, és egy kicsit kitesszük a napra. Száradás után lekeféljük. (Ha elsőre nem hatékony, ismételjük meg!)
- A zsírpettyre azonnal szórjunk sót! A só beszívja a zsírt, így nem marad folt. A kárpitbútor tovább marad tiszta, ha időnként ecetes vízzel végigkeféljük.
- A tölgyfabútort meleg sörrel frissíthetjük fel. A sörbe mártott szivaccsal átdörzsöljük a bútort, és azonnal szárazra töröljük.
És hogy mi legyen a maradék sörrel? Azt lehűtve töltsük magunkba! A nagytakarítás után mindenképpen megérdemeljük!
Hozzászólás zárolva.