Nem a méret számít!
Mekkora az ideális konyha? Valószínűleg erre a kérdésre senki nem tud pontos választ adni. Ez attól függ ugyanis, hogy mire, hogyan és hányan használják. A méretnél azonban egyértelműen fontosabb a helyiség elrendezése.
Tágasabb helyiségbe ajánlott
az U alakú vagy a kétsoros bútorozás – bár ez kisebb alapterületen is megvalósítható -, amivel növelhetjük a munkafelület arányát és a tárolókapacitást is. Ez a forma a legmegfelelőbb az ergonomikus munkaháromszög – hűtő, tűzhely és mosogató – megrajzolásához. Az ilyen elrendezésű konyhához azonban minimum két és fél méter széles helyiségre van szükség, hogy az egymással szemben lévő fiókokat akár egyszerre lehessen ki húzni, és kényelmes – több mint egy méter széles – közlekedő maradjon a bútorok között. A mozgalmas látványt nyújtó szigetelem kizárólag nagy alapterületű helyiségeknél jöhet szóba, akkor viszont nagyon praktikus. Azon túl, hogy lendületessé teszi az enteriőrt, akár tárolóként, akár reggelizőpultként hasznosulhat. Arra azonban ügyelni kell, hogy kényelmesen körbejárható legyen. Amerikai konyhák esetében akár térelválasztó szerepe is lehet a főzőszigetnek, amelynek nappali felé eső oldal stílusban igazodhat a lakószobához. Szigetben viszont csak akkor gondolkodjunk, ha közel két méter széles közlekedőnk marad.
Fotó: Fényes Gábor, Förster Tamás
A cikk a Konyha&Fürdő Magazin 2009/5. számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.