Facebook hozzászólás
120

Nem kell messzire menned egy frissítő túráért!

Világviszonylatban is ritkaság, hogy egy nyüzsgő, kétmilliós város közvetlen szomszédságában ilyen változatos, értékes ritkaságokban bővelkedő természeti területet találjunk, amelynek megismerése mindenki számára emlékezetes találkozásokat rejthet közvetlen a háborítatlan természettel és annak kincseivel való megismerésben.

Egy világviszonylatban egyedülálló „Európai Diplomás” növényünk a jégkorszakból

Hazánk flórájának leghíresebb tagja, nemzeti kincsünk a különös, ún. „ereklye” virágunk található itt, ezen a tájegységen – főleg a Szénások fokozottan védett lejtőin, a pilisi len. Ez a kicsinyke, de gyönyörű sárga virág egyedülálló a világon. Elnyerte az Európai Tanács által adományozott Európai Diplomát is, mutatva a növény európai fontosságát. Még a jégkorszak előtti időkből származik. De akadnak itt még olyan értékes, a magyar flóra legbecsesebb értékei is, mint a sárga habszegfű, a zergeboglár, az erdélyi kérics, a szürke bogáncs, többféle orchideafajta vagy akár a magyar vadkörte.

A Budakeszi Vadaspark és az erdei ehető növények – az erdei élelmiszerek dicsérete

A hazai erdőinkben található ehető erdei növényekből készített termékeknek ad időről-időre otthont a Budakeszi Vadaspark. Prof. Dr. Török Szilveszter nyugalmazott egyetemi tanár szavaival egyetértve így lehet dicsérni az erdő ehető növényeinek hatásait az emberi szervezetre:

„Az ehető növények – így az erdőben található növények is – semmi mással nem helyettesíthető szerepet töltenek be az emberek életében. Biológiailag aktív anyagaik révén a biológiai katalizátor szerepét töltik be: energiaforrások, vérképző és vértartalék-szabályozók, az agy, a szív- és az emésztőrendszer működését és a szervezet kiválasztó tevékenységét szabályozó anyagok. A vadon termők főleg az ember racionálisabb táplálkozásában jelentősek lehetnek, elsősorban vitamin, ásványi anyag, enzim, diétás rost, íz- és aroma anyag forrásként.

A vadon termő, az erdőben található ehető növények és a belőlük készített élelmiszerek nagy választékot jelent-jelenthetne (!) minden ember számára, ennek ellenére a termékek felhasználása a háztartásokban aránytalanul kicsi. Asztalunkon alig jelennek meg a csipke, a kökény, a som, az áfonya, a galagonya, a bodza, a homoktövis, a medvehagymáról, az erdei meggyről, az angyalgyökérről, és az ízesítő fűszernövényekről nem is beszélve és a felsorolás még nem is teljes. Az ember a természettel való együttélés során örömmel és boldogsággal töltődik fel, és eközben maga is jobbá és szebbé válik.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!