Nem mindegy, miből iszod a bort!
Bevallom, egyre jobban idegesít, amikor azt tapasztalom nem megfelelő pohárba töltik az italt, vagy túl sokat töltenek a pohárba, vagy helytelenül veszik kézbe a poharat.Különösen igaz ez a borosokra.
A boros poharak űrmértékére ma már csak hozzávetőleges számok vannak, de alapszabály: a kehely legszélesebb pontjáig szabad csak tölteni, akkor érintkezik a legjobban a levegővel, bontakozik ki legjobban az illata, illetve forgatással tovább levegőztethető. Sajnos sok étteremben ugyan megfelelő pohárban hozzák a bort, de teletöltik!
A két alapboros pohár némileg univerzálisan használható további borokhoz. A fehérborosat használhatjuk a rosé borokhoz is, illetve ha kedvelik a természetes desszertborokat, aszút, illetve kései szüretelésű fehér borokat, azokat is nyugodtan tölthetik a fehérboros pohárba. A többéves, nemes vörösbor cuvée-khez pedig természetesen a vörös boros poharat használjuk. A töltési mennyiség ezeknél azonban már más! A roséból a fehérhez hasonló mennyiséget, a desszert borból, és a cuvée-kből viszont kevesebbet töltsünk a poharakba.
Természetesen nem csupán a borokat kell a megfelelő poharakba tölteni, hanem minden italt az aperitiftől a pálinkán át, az üdítőtől a sörökig.
Egy kicsit is igényes háztartásban tehát – kompromisszumként – legalább ötféle pohárnak kellene lennie. Az említett pezsgősön és kétféle boroson kívül egy magas, párhuzamos falú, kb. 2,5-3 dl űrtartalmú pohárnak az üdítőkhöz, ásványvízhez, sörhöz és long drink-ekhez, továbbá un. rövid italosnak (pálinkáknak, párlatoknak, grappának), mely kis kelyhű, hosszú szárú, kifelé nyíló szájú.
Ha kedvelik a konyakot, annak feltétlenül a klasszikus konyakos poharat szerezzék be.
Az igen rafinált borkedvelőknek ajánljuk a gyártók legújabb, s a borász szakma által is üdvözölt tulipán alakú poharat, melynek karimája kifelé nyílik, elősegítve, hogy a szájban a bor még jobban szétterüljön, hiszen a nyelv különböző részein mást érzünk.
Egészségükre kívánja: Lovas Katalin
Hozzászólás zárolva.