Facebook hozzászólás
162

Nyári bélpanaszok

Legfőbb ok, hogy a vírusok és baktériumok is kedvelik a meleg környezetet, és az ételek hűtése, illetve hidegen tartása fokozott gondosságot igényel.

Sajnos nyáron sokkal gyakoribbak a gyomor és bélgörcsökkel, hányással, hasmenéssel járó panaszok. Ennek legfőbb oka, hogy a vírusok és baktériumok is kedvelik a meleg környezetet, és az ételek hűtése, illetve hidegen tartása fokozott gondosságot igényel. Emellett azonban sajnos mi magunk is sokszor vagyunk könnyelműek. Csábít a sok friss gyümölcs, a fagylalt, a frissen facsart gyümölcslé –  a strandok és élővizek fertőzés veszélyei pedig külön fejezetet érdemelnek.

Maradjunk tehát az evés-ivás veszélyei. A legfontosabb és általános tanács, hogy a friss gyümölcsöt mindig jó alaposan mossuk meg! Nem csupán a permetezőszerek lehetnek veszélyesek, hanem a földből megmaradt szennyeződések is. S nem csupán a földön termő, hanem a bokros gyümölcsök is lehetnek a földtől szennyezettek, az eső, vagy a locsolás miatt felcsapódó szemcséktől.

Ha útközben megszomjazunk, lehetőleg mindig palackos, vagy dobozos üdítő italt vásároljunk. Bármily csábító is az utcai árus, a frissen facsart gyümölcslét inkább otthon készítsük el. (Tipp: bármilyen frissen facsart gyümölcslét készítünk, félliternyihez adjunk egy evőkanál citromlevelet. Így nem barnul meg, s a citrom savtartalmának rövid ideig tartósító hatása is van.)

Lehetőleg fagylaltot se az utcai árusítóktól vásároljunk. Bármilyen korszerűek is (amit ráadásul nem mindenki tud első látásra megítélni) az utcára kitehető fagylaltpultok, s biztosítják a megfelelő hőmérsékletet, az utcai por akkor is szennyezheti a fagylaltot, miközben a csinos plexitetőt az eladó kinyitja, hogy kimérje a fagyit. (S gondoljanak bele, egy forgalmas helyen hányszor nyitogatja naponta.) Még ha drágább is a fagylalt, részesítsük előnyben a csinos, tiszta, csillogó-villogó cukrászdákat. Aki a külcsínre ad, valószínűbb, hogy a kínált termék minőségére is igényes. Megbízható helyről vásároljuk a gyorsfagyasztott fagylaltot, jégkrémet is. Ha ugyanis kiengedett, majd visszafagyott, felengedett állapotában könnyebben megtámadják a baktériumok, amelyek azután hibernálódnak, majd gyomrunkban újra élednek. 

Friss fejes salátából és zöldségféléből készített salátákat csak megbízható, lehetőleg első osztályú helyen fogyasszunk. Itt némileg nagyobb a garancia arra, hogy az alapanyagokat alaposan megmosták tiszta vízzel, mielőtt salátánkat elkészítették.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…

Várják a jelentkezőket – legalább 100 000 fát ültetnek el a Nemzeti Faültetés…

Csányi Vilmos etológus, Geszti Péter, Litkai Gergely és az ötletgazda, a 10 millió Fa alapítója, Bojár Iván András,…
1 / 3 461

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!