Nyári bélpanaszok
Legfőbb ok, hogy a vírusok és baktériumok is kedvelik a meleg környezetet, és az ételek hűtése, illetve hidegen tartása fokozott gondosságot igényel.
Sajnos nyáron sokkal gyakoribbak a gyomor és bélgörcsökkel, hányással, hasmenéssel járó panaszok. Ennek legfőbb oka, hogy a vírusok és baktériumok is kedvelik a meleg környezetet, és az ételek hűtése, illetve hidegen tartása fokozott gondosságot igényel. Emellett azonban sajnos mi magunk is sokszor vagyunk könnyelműek. Csábít a sok friss gyümölcs, a fagylalt, a frissen facsart gyümölcslé – a strandok és élővizek fertőzés veszélyei pedig külön fejezetet érdemelnek.
Maradjunk tehát az evés-ivás veszélyei. A legfontosabb és általános tanács, hogy a friss gyümölcsöt mindig jó alaposan mossuk meg! Nem csupán a permetezőszerek lehetnek veszélyesek, hanem a földből megmaradt szennyeződések is. S nem csupán a földön termő, hanem a bokros gyümölcsök is lehetnek a földtől szennyezettek, az eső, vagy a locsolás miatt felcsapódó szemcséktől.
Ha útközben megszomjazunk, lehetőleg mindig palackos, vagy dobozos üdítő italt vásároljunk. Bármily csábító is az utcai árus, a frissen facsart gyümölcslét inkább otthon készítsük el. (Tipp: bármilyen frissen facsart gyümölcslét készítünk, félliternyihez adjunk egy evőkanál citromlevelet. Így nem barnul meg, s a citrom savtartalmának rövid ideig tartósító hatása is van.)
Lehetőleg fagylaltot se az utcai árusítóktól vásároljunk. Bármilyen korszerűek is (amit ráadásul nem mindenki tud első látásra megítélni) az utcára kitehető fagylaltpultok, s biztosítják a megfelelő hőmérsékletet, az utcai por akkor is szennyezheti a fagylaltot, miközben a csinos plexitetőt az eladó kinyitja, hogy kimérje a fagyit. (S gondoljanak bele, egy forgalmas helyen hányszor nyitogatja naponta.) Még ha drágább is a fagylalt, részesítsük előnyben a csinos, tiszta, csillogó-villogó cukrászdákat. Aki a külcsínre ad, valószínűbb, hogy a kínált termék minőségére is igényes. Megbízható helyről vásároljuk a gyorsfagyasztott fagylaltot, jégkrémet is. Ha ugyanis kiengedett, majd visszafagyott, felengedett állapotában könnyebben megtámadják a baktériumok, amelyek azután hibernálódnak, majd gyomrunkban újra élednek.
Friss fejes salátából és zöldségféléből készített salátákat csak megbízható, lehetőleg első osztályú helyen fogyasszunk. Itt némileg nagyobb a garancia arra, hogy az alapanyagokat alaposan megmosták tiszta vízzel, mielőtt salátánkat elkészítették.
Hozzászólás zárolva.