Poháretikett – Melyik borhoz, milyen pohár illik?
Ha szeretjük a finom borokat, tiszteljük meg azzal, hogy a megfelelő pohárba töltjük őket. Mindegyiket olyanba, amelyben legjobban kibontakozhat a maga teljes szépségében. Így nekünk is tökéletes élvezetet nyújthat.
7.) Fontos, hogy vékony falú legyen a pohár. Kitöltéskor ugyanis a bor azonnal átveszi a pohár hőmérsékletét.
S, íme vegyük sorra tehát, milyen poharakból élvezhetjük legjobban a borokat.
Pezsgő
A magas, szűkülő szájú pohárból lassan, gyöngyözve távozik a szénsav, a minőséget jelző buborékok jól láthatók a kehelyben, és az élvezeti érték sem illan el olyan gyorsan, mint a széles szájú, alacsony kelyhűekből. Űrtartalma maximum 1 dl, mert a pezsgő hidegen, frissen töltve a legélvezetesebb. Tartsuk hidegen a palackot, és inkább többször töltsünk!
Fehérborok, rosék és sillerek
A kifinomult borfogyasztók más és más pohárba töltik még a különböző fajtájú fehér borokat is. A klasszikus fehér boros pohár kb. 20-22 cm magas, arányosan karcsú, szépen ívelt kelyhű. A különböző típusok között a kehely öblösségében van eltérés. A két legjellegzetesebb, és leggyakrabban használt a rizlinges és a chardonnay-s.
A chardonnay (ejtsd: sárdonné) szőlőből készülő borok "őshazájában", a francia Montrachet borrégió borászai e nemes nedű számára külön poharat gyártattak néhány évtizede, mely éppen formája miatt vált elterjedtté. Ez a pohár ugyanis a chardonnay mellett ideális a testesebb, érettebb, barrique hordóban érlelt fehér borokhoz, vagy a fehér borokból készült cuvée-khez is.
Ugyanezt a poharat ajánlanám a rosékhoz, és a sillerekhez is, melyek mintegy átmenetet képeznek a fehér és a vörös borok között, ám mivel vörös szőlőből készülnek, testesebbek, zamatosabbak, így nagyobb kehely dukál nekik élvezhetőségük érdekében.
Vörösborok
Hozzászólás zárolva.