Facebook hozzászólás
846

Poháretikett – Melyik borhoz, milyen pohár illik?

Ha szeretjük a finom borokat, tiszteljük meg azzal, hogy a megfelelő pohárba töltjük őket. Mindegyiket olyanba, amelyben legjobban kibontakozhat a maga teljes szépségében. Így nekünk is tökéletes élvezetet nyújthat.

7.) Fontos, hogy vékony falú legyen a pohár. Kitöltéskor ugyanis a bor azonnal átveszi a pohár hőmérsékletét.

S, íme vegyük sorra tehát, milyen poharakból élvezhetjük legjobban a borokat.

Pezsgő

A magas, szűkülő szájú pohárból lassan, gyöngyözve távozik a szénsav, a minőséget jelző buborékok jól láthatók a kehelyben, és az élvezeti érték sem illan el olyan gyorsan, mint a széles szájú, alacsony kelyhűekből. Űrtartalma maximum 1 dl, mert a pezsgő hidegen, frissen töltve a legélvezetesebb. Tartsuk hidegen a palackot, és inkább többször töltsünk!

Fehérborok, rosék és sillerek

A kifinomult borfogyasztók más és más pohárba töltik még a különböző fajtájú fehér borokat is. A klasszikus fehér boros pohár kb. 20-22 cm magas, arányosan karcsú, szépen ívelt kelyhű. A különböző típusok között a kehely öblösségében van eltérés. A két legjellegzetesebb, és leggyakrabban használt a rizlinges és a chardonnay-s.

A chardonnay (ejtsd: sárdonné) szőlőből készülő borok "őshazájában", a francia Montrachet borrégió borászai e nemes nedű számára külön poharat gyártattak néhány évtizede, mely éppen formája miatt vált elterjedtté. Ez a pohár ugyanis a chardonnay mellett ideális a testesebb, érettebb, barrique hordóban érlelt fehér borokhoz, vagy a fehér borokból készült cuvée-khez is.

Ugyanezt a poharat ajánlanám a rosékhoz, és a sillerekhez is, melyek mintegy átmenetet képeznek a fehér és a vörös borok között, ám mivel vörös szőlőből készülnek, testesebbek, zamatosabbak, így nagyobb kehely dukál nekik élvezhetőségük érdekében.

Vörösborok





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!