Poháretikett – Melyik borhoz, milyen pohár illik?
Ha szeretjük a finom borokat, tiszteljük meg azzal, hogy a megfelelő pohárba töltjük őket. Mindegyiket olyanba, amelyben legjobban kibontakozhat a maga teljes szépségében. Így nekünk is tökéletes élvezetet nyújthat.
A legnehezebb a vörös borokhoz megfelelő poharat választani. Számtalan formájút, méretűt gyártanak a neves üveggyárak. A lényeg, hogy kelyhe jelentősen nagyobb és szélesebb, mint a fehér borosoké. Két alappohár tekinthető ideális választásnak, a burgundi és a bordeaux-i. Az elnevezés nem véletlenül utal a két híres, francia borvidékre: az eltérő klimatikus viszonyok, az ott ideálisan termeszthető szőlőfajták, és a borkészítési technológia különbözőségei más bortermelő országokra – így Magyarországra is – jellemzőek.
A két pohár gyakorlatilag azonos szélességű, ám a burgundi inkább tömzsi, míg a bordeaux-i magasabb. Az eltérés jelentősége pontosan a bennük kóstolgató borok különbözőségében van. A burgundi pohár ideális a gyümölcsös, zamatos, illatos, közepesen testes, néhány éves, "egyszerű" vörös borokhoz. A bordeaux-i poharat kell választani a testesebb, érettebb, magas tanninokkal büszkélkedő vörös borokhoz.
Édes fehérborok
Külön pohár kell a kései szüretelésű, természetes édes fehér boroknak és tokaji szamorodniknak, valamint az aszúknak. Formája igen hasonló a fehér boroséhoz, ám kisebb a kelyhe, és alacsonyabb is.
Mint mindenben, a poharak beszerzésében is köthetünk kompromisszumot, már csak annak okán is, hogy kinek-kinek lehetnek kedvenc borfajtái, amelyeket rendszeresen fogyaszt. Ám az alappoharak nélkül elmaradhat a várt élvezet is.
Ezúton is köszönjük a Budavári Fortuna étteremnek a fotózáshoz nyújtott segítséget.
Lovas Katalin
Fotó: Förster Tamás
A cikk rövidített változata megjelent a Piac és Profit szeptemberi számának NHD mellékletében.
Hozzászólás zárolva.