Facebook hozzászólás
189

Srí Lanka: a tea varázslatos kertje

Ma már egyre többen hódolnak az illatos italnak, amely harmóniával ajándékozza meg igényes fogyasztóit. Az igényesség alapja azonban a megfelelő választás. Ehhez pedig alapvető, hogy megismerjük a Srí Lankán termesztett teát: a világ egyik legtisztább, legzamatosabb és legelőkelőbb növényét.

A tea egyre nagyobb kultusznak örvend: szertartásos fogyasztása nyugodt perceket varázsol a rohanó hétköznapokba, áldásos hatásai pedig rövid és hosszú távon is érzékelhetőek. A tea nemcsak frissít és felüdít, de hatékonyan vigyáz egészségünkre.

Ma már egyre többen hódolnak az illatos italnak, amely harmóniával ajándékozza meg igényes fogyasztóit. Az igényesség alapja azonban a megfelelő választás. Ehhez pedig alapvető, hogy megismerjük a Srí Lankán termesztett teát: a világ egyik legtisztább, legzamatosabb és legelőkelőbb növényét.

Srí Lanka az Indiai óceán könnycsepp-alakú szigete, Indiától néhány száz kilométernyire nyugatra. Több néven is ismert a nagyvilágban: Serendibként és Ceylonként is emlékezhetünk rá történelmi tanulmányainkból. Szingalézek és tamilok lakják, fő vallása pedig a buddhizmus. S bár az országból néha érdekes politikai hírek érkeznek, aki egyszer ellátogat erre a gyönyörű szigetre, megtapasztalja, hogy az itteni emberek az egyik legkedvesebb és legvendégszeretőbb nép a világon, akik buzgón vigyázzák hagyományaikat, és hihetetlenül barátságosak és nyitottak.

Srí Lanka csodálatos tájait egyhamar nehezen lehet bebarangolni, s a turista csak ámul a lágy fövenyeken, az ananászültetvényeken, Sigirya hatalmas sziklaerődítményein vagy Kandy, az ősi főváros látnivalóin. Turisták ritkán vetődnek el a hegyek közé, ahol egy bizonyos magasság felett méteres ültetvények smaragdzöldje nyugtatja meg a szemet: Srí Lanka nemcsak tájairól, de elsőrangú – szakértők szerint a világ legjobb minőségű – teájáról is híres.

Nuwara Eliya környékén, ahol néha ködbe borulnak az ormok és rohanó vízesések szabdalják a hegyoldalakat, ideális körülmények kínálkoznak a teacserje termesztésére. Nem véletlen, hogy az ország a világ legnagyobb teaexportőre: évente háromszáztíz millió kilogramm szárított tealevelet termel, s ebből a mennyiségből kétszázkilencvennyolc millió kilogrammot fogyaszt a világ boldogabbik (teakedvelő) fele.

Háromféle kategóriába oszthatjuk az itteni teát: hatszáz méteres magasságig alacsony-, hatszáztól ezerkétszáz méterig középmagas-, ezerkétszáz méter felett pedig magas termesztésű teáról beszélünk. Az európai import főleg az utóbbi kettőből származik – hiszen ezek testesítik meg a legjobb minőséget.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!