Facebook hozzászólás
189

Srí Lanka: a tea varázslatos kertje

Ma már egyre többen hódolnak az illatos italnak, amely harmóniával ajándékozza meg igényes fogyasztóit. Az igényesség alapja azonban a megfelelő választás. Ehhez pedig alapvető, hogy megismerjük a Srí Lankán termesztett teát: a világ egyik legtisztább, legzamatosabb és legelőkelőbb növényét.

De nemcsak a tengerszinttől számított magasság ad a Srí Lanka-i egészen különleges, magas minőséget és utolérhetetlen aromát, hanem a hűvös klíma, az éjszaka fúvó száraz szelek, a gyakori esőzések és a nagyon termékeny, tápanyagban dús és lágy termőtalaj is. Ehhez már csak a szakértelem és a gondos odafigyelés ad további hozzáadott értéket. A kevés gépi, ám annál több emberi munka, a kézi szüretelés, az optimális időszakban – azaz éjszaka – történő feldolgozás miatt különösen keresett a Srí Lanka-i tea. Nagyon fontos az is, hogy a legjobb minőséghez csak a bimbót és a felső leveleket használják fel – nem csoda, hogy az angol királynő is az innen származó teát fogyasztja előszeretettel.

Ugyan egyes források szerint a hollandok alapították az első zöldellő ültetvényeket, írásos emlékek mégiscsak a tizenkilencedik század harmincas éveit említik az itteni termelés kezdőidőpontjának. Az első „Assam” cserjék az ősi főváros, Kandy kertjeiben jelentek meg – egyenesen Kínából. A legelső üzem 1841-ben kezdte meg működését, de szakértelem híján a végeredmény nem lett túl sikeres: az első teaültetvényesek ezért innentől kezdve inkább a kávéra fókuszáltak.

Aztán mégis kiderült, hogy Ceylon-ban lehet megtermelni a világ legjobb teáját, ezért olyan mértékű lelkesedés fogta el a termelőket, amit csak a kaliforniai aranylázhoz hasonlíthatunk. Az igazi forradalom azonban egy újító és kísérletező kedvű férfi, James Taylor nevéhez kapcsolódik, s tapasztalatai és tanácsai hatására sikerült megteremteni a Srí Lanka-i tea kiváló minőségét – majd pedig világhírét.

Lassan a nagy kávétermelők is teatermesztésre váltottak, 1890-ben pedig partot ért Thomas Lipton hajója, aki három hét alatt a legnagyobb teaültetvényessé vált a szigeten. „Tea Tom” munkássága nyomán robbanásszerű fejlődésen ment keresztül a termelés, s nemsokára Srí Lankáról látták el a teára mindig szomjas Brit Birodalmat.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!