Srí Lanka: a tea varázslatos kertje
Ma már egyre többen hódolnak az illatos italnak, amely harmóniával ajándékozza meg igényes fogyasztóit. Az igényesség alapja azonban a megfelelő választás. Ehhez pedig alapvető, hogy megismerjük a Srí Lankán termesztett teát: a világ egyik legtisztább, legzamatosabb és legelőkelőbb növényét.
De nemcsak a tengerszinttől számított magasság ad a Srí Lanka-i egészen különleges, magas minőséget és utolérhetetlen aromát, hanem a hűvös klíma, az éjszaka fúvó száraz szelek, a gyakori esőzések és a nagyon termékeny, tápanyagban dús és lágy termőtalaj is. Ehhez már csak a szakértelem és a gondos odafigyelés ad további hozzáadott értéket. A kevés gépi, ám annál több emberi munka, a kézi szüretelés, az optimális időszakban – azaz éjszaka – történő feldolgozás miatt különösen keresett a Srí Lanka-i tea. Nagyon fontos az is, hogy a legjobb minőséghez csak a bimbót és a felső leveleket használják fel – nem csoda, hogy az angol királynő is az innen származó teát fogyasztja előszeretettel.
Ugyan egyes források szerint a hollandok alapították az első zöldellő ültetvényeket, írásos emlékek mégiscsak a tizenkilencedik század harmincas éveit említik az itteni termelés kezdőidőpontjának. Az első „Assam” cserjék az ősi főváros, Kandy kertjeiben jelentek meg – egyenesen Kínából. A legelső üzem 1841-ben kezdte meg működését, de szakértelem híján a végeredmény nem lett túl sikeres: az első teaültetvényesek ezért innentől kezdve inkább a kávéra fókuszáltak.
Aztán mégis kiderült, hogy Ceylon-ban lehet megtermelni a világ legjobb teáját, ezért olyan mértékű lelkesedés fogta el a termelőket, amit csak a kaliforniai aranylázhoz hasonlíthatunk. Az igazi forradalom azonban egy újító és kísérletező kedvű férfi, James Taylor nevéhez kapcsolódik, s tapasztalatai és tanácsai hatására sikerült megteremteni a Srí Lanka-i tea kiváló minőségét – majd pedig világhírét.
Lassan a nagy kávétermelők is teatermesztésre váltottak, 1890-ben pedig partot ért Thomas Lipton hajója, aki három hét alatt a legnagyobb teaültetvényessé vált a szigeten. „Tea Tom” munkássága nyomán robbanásszerű fejlődésen ment keresztül a termelés, s nemsokára Srí Lankáról látták el a teára mindig szomjas Brit Birodalmat.
Hozzászólás zárolva.