Sütési tippek kezdőknek, haladóknak!
Azt mondják, kétféle háziasszony van. Az egyik imád sütni, a másik istenien főz. Utóbbiak számára sokszor rémálom, hogy akár egy egyszerűbb süteményt is elkészítsenek.
5.) A sütemények készítésére legyen külön fakanalunk, keverőkanalunk, amit csak erre használunk. A tészták ugyanis nagyon gyorsan átveszik az aromákat és a szagokat. Így aztán a fokhagymás, hagymás, vagy paprikás ételek készítéséhez használt fakanalaktól érdekes ízeket kaphatnak a süteményeink!
6.) Még ha édes tésztát (vagy akár palacsintát) készítünk, akkor is tegyünk bele egy csipet sót! A só ugyanis nem csak ízesítő, hanem ízfokozó szer is, így a süti is finomabb lesz!
7.) Ha sütőpor van a receptben, azt mindig keverjük el a liszttel, és úgy adjuk a tésztához. Így egyenletesebben eloszlik, és egyenletesen fejti ki hatását sütés közben.
8.) Ha a recept nem szól másképp, a tortákat, lapokat hagyjuk egészen kihűlni, és csak után kenjük meg.
9.) A főzött krémeket gyakran kevergessük, hogy hűlés közben a teteje ne "bőrösödjön" meg.
10.) A mazsolát mindig áztassuk be 1-2 órára langyos vízbe, majd szűrjük le és papírkéztörlővel szárítsuk le. Mielőtt pedig a tésztába tennénk, hempergessük meg lisztben! A felesleges lisztet szűrőkanálon keresztül rázzuk le, majd így tegyük a mazsolát a tésztába. Így a mazsola nem száll le a süti aljára!
11.) Hogy a tojásfehérjéből vert hab jó kemény legyen, adjunk hozzá egy csipet sőt, mielőtt felverjük.
12.) A tejszínhab akkor lesz jó kemény -természetesen, ha friss – ha felverés előtt alaposan behűtjük!
13.) Egyenletes lapokat kapunk, ha a tölteni való tortát a következőképpen vágjuk el: egy vékony, fehér cérnát a kívánt magasságban körbetekerünk rajta, a két végét egyszer "összecsomózzuk" és addig húzzuk rajta a csomót, amíg a túloldalára nem érünk a tortának.
14.) A bordás oldalú tortalapok vágásának és újra illesztésének is van trükkje. Szúrjunk az oldalába, egymás fölé annyi fogvájót, ahány lapot akarunk vágni. A megtöltés után a visszaillesztéshez, ez lesz a jel!
Hozzászólás zárolva.