Tanácsok a húsvéti sonka elkészítéséhez
A hétvégén már itt a húsvét, ezért a hagyományos húsvéti ételek hozzávalóit: a sonkát, tojást, a bárány vagy a csirke-és nyúlhúst sem árt időben megvásárolni. Az előkészületekben a legnagyobb odafigyelést mindig a sonka főzése igényli. Ezt már előző napon, kapkodás nélkül, a tojásfestéssel együtt elintézhetjük.
Mire kell ügyelni a főzésénél?
– Ha túl sósnak érezzük, (főleg, ha igazi jól sózott házi sonkáról van szó) előtte éjszaka áztassuk ki.
– Tegyük fel főni annyi friss vízben, hogy az a sonkát ellepje. Ha ízesebbre szeretnénk, egy fej vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát, néhány szem egész fekete borsot és egy babérlevelet is tehetünk a lébe.
– Annyi ideig főzzük, annyi óráig, ahány kilós a sonka! Ellenőrzésként egy villával is meggyőződhetünk "készenléti" állapotáról.
– Hagyjuk a főzőlében kihűlni, majd alufóliába csomagolva pihentessük a másnapi felhasználásig.
-Sokan a megmaradt sonkalében főzik meg a tojásokat is, amelyeket nem a festésre, hanem az étkezésre szánnak. Valóban sokkal ízletesebb lesz az is!
A gyorsérelésű sonkaféléknél rövidebb idő kell a főzéshez, és általában áztatni sem szükséges, mert kevésbé sósak. A főzés közben azonban ugyanúgy ízesíthetjük, mint a "házi" változatoknál.
Hozzászólás zárolva.