Tíz háziasszonyból kilenc erre szavazott
A magyar háziasszonyok kedvelik, és gyakran használják a majonézt, bár az élelmiszer összetevőit, valamint a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás összefüggéseit még nem ismerik kellőképpen. Ez derül ki abból a nemzetközi felmérésből, amelyet nemrégiben hazánkban is elvégeztek.
II. Összetevők
Kevés olyan magyar háziasszony akad, aki ne tudná, hogy milyen alapanyagból áll a majonéz. A megkérdezettek 78%-ban állították, hogy tisztában vannak a majonéz összetevőivel, és 67% tudja, hogy a majonéz növényi zsiradékot (olajat) tartalmaz, a majonéz használók elenyésző része, mindössze 7% gondolja, hogy ez az állítás nem igaz, míg a majonézt nem fogyasztók 4%-ban vélik így.
„A majonéz nagy mennyiségben tartalmaz tojássárgáját, ezért egészségtelen” állítást 55%-ban cáfolták, csupán 16% értett vele egyet.
A megkérdezettek 53%-a szerint a majonéz tradicionális recept szerint készül, az összetevők nem változtak az idők során. Ugyancsak 53% véli úgy, hogy a majonézben nincs túl sok cukor és zsír, ennél jóval kevesebb azoknak a száma (21%), akik szerint ez nem igaz.
III. A Light majonéz
A light majonézzel kapcsolatban a megkérdezett háziasszonyok 47%-a cáfolja, hogy e termék esetében csupán üzleti fogásról van szó, receptje nem különbözik a normál majonéz receptjétől, és hogy egészségtelen lenne.
Ezt a véleményt erősíti az is, hogy az „ellentétben a hagyományos majonézzel, a light egészségtelen összetevőket tartalmaz” állításra 49%-ban feleltek nemmel. A majonéz használók csupán 16%-a, a majonézt nem fogyasztók 17%-a gondolja így.
ÖSSZEGZÉS:
A nemrégiben lezajlott nemzetközi majonéz kutatás magyar adatai szerint: tíz megkérdezett háziasszonyból kilenc használja konyhájában a majonézt. Még a majonézt nem használók tábora is jelentős százalékban véli úgy, hogy a majonéz a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás része lehet, ami így is van, hiszen a szervezet számára fontos növényi zsiradékot tartalmaz. A megkérdezettek fele szerint a majonéz nem a felesleges zsírok és energia forrása, a csökkentett zsírtartalmú light változat receptje különbözik a hagyományos majonézétől.
A hat, kutatásba bevont ország háziasszonyai közül a magyar nők vélekednek a legpozitívabban a majonézről, bár a hagyományos majonézről, illetve a csökkentett energiatartalmú light majonézről szóló ismereteik még bővíthetők.
Hozzászólás zárolva.