Tudja, hogy milyen a jó sör? És milyen színű, illatú?
A világos sör színe a szalmasárgától a sötét méz-sárgáig bármilyen lehet, míg például az igazi ír Stout akkor kifogástalan, ha – s ezt kevesen tudják! – nem fekete, hanem egészen sötét bíborvörös. Milyen is tehát a jó sör színe?
Látszólag nehéz erre válaszolni – ám szerencsére vannak olyan általános elvárások, amelyek alapján meghatározható az adott sör minősége. Először is itt van például a küllem. Ha európai értelemben vett hagyományos sörről van szó, akkor a világos kategóriában alapvető követelmény a tükrös tisztaság. (Természetesen egy szűretlen búzasörnél az opálos fényvisszaverés a jó.) A világos sör színe a szalmasárgától a sötét méz-sárgáig bármilyen lehet, míg például az igazi ír Stout akkor kifogástalan, ha – s ezt kevesen tudják! – nem fekete, hanem egészen sötét bíborvörös.
A második számú szempont a küllem esetén a sör habja. Itt is van néhány általánosan támasztható követelmény.
A hab akkor jó, ha apró, egyenletes méretű buborékokból áll, állaga krémes és tartós. Világos söröknél a hab természetesen fehér, míg a barna söröknél kicsit sötétebb. Általában minden sör habzik, még a Nagy-Britanniában elterjedt Ale típusú sörök is, azonban a csapolás technikájából adódóan ezeket jobbára hab nélkül szolgálják fel. A hab állaga korántsem mellékes tulajdonság, hiszen fontos funkciója is van: a keserű anyagok tetemes hányadát a fogyasztás során a sör habja fogja fel. S emellett természetesen a hab a sör koronája, dísze, a sörivás folyamatában az egyik legmeghatározóbb esztétikai élmény. Éppen ezért érzékeny probléma, ha valami gond van a sör habjával. Ha például lapos, és gyorsan összeesik, az utalhat a sör elöregedésére vagy arra, hogy nem frissen csapolták, esetleg a palackot jóval korábban kibontották. De a sörhab "halálához" vezethet egy szennyezett – zsíros vagy vízköves – pohár is.
S máris elérkeztünk a sör illatához. A jó sör illata abszolút módon, s mégis egyszerűen meghatározható: mentesnek kell lennie mindenfajta sörtől idegen illattól. Effajta hibák – például, ha a sör muskotályos illatot áraszt – általában a félresikerült erjesztésről árulkodnak. Persze, ez alól is vannak kivételek: a belga Lambic típusú sörök bukéját épp a nyitott rendszerű erjesztésből adódó fűszeres íz és illat adja.
Hozzászólás zárolva.