Facebook hozzászólás
229

Tudod, hogy mitől sajt a sajt?

Az előállítása három alapvető „találmányon” alapul, melyeket sok ezer évvel ezelőtt „fedeztek fel”, és amelyek mind a mai napig változatlanul érvényben vannak.

A sajtkészítés történeték hőskora csak feltételezéseken alapszik, az első, valódi képes bizonyíték az időszámításunk előtti harmadik évezredből származik, Mezőpotámiából. Az első írásbeli nyomokat pedig a görög és a római irodalomban találjuk.

Rómában a sajtkereskedelem is virágzott. Minden tartományból szállítottak sajtot a fővárosba, az itáliai régiókból éppúgy, mint a távolabbi provinciákból: a mai Nimes vagy Savoya vidékéről, avagy Dalmáciából. Raetiából, a mai Svájc és Allgau területéről származott a "caseus alpinus", azaz a mai alpesi sajtok őse.

A mai sajtok sokféleségét éppen e három "alap találmány" változatossága adja. A tej fajtája, az alvasztás módja, az oltóanyag alkalmazása, a készítési technológia és az érlelési idő együtt és külön-külön szinte számtalan, ízletes sajtfajtát eredményez.

A sajt egészséges és tápláló

A tej és tejtermékek nagymértékben hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. A sajt táplálkozás-fiziológiai értékét elsősorban fehérjetartalma adja, de fontos a zsír-, ásványi anyag és vitamin tartalma is.

Az egészséges táplálkozás iránti igény az utóbbi évtizedekben előtérbe helyezte a sajt jelentőségét is. Nem csupán a tradicionális sajttermelő és fogyasztó országok lakóinak napi étrendjéhez tartozik hozzá a sajt, desszertként az étkezés végén, hanem egyre bővül a sajtkedvelők és -fogyasztók tábora a világon.

A sajt felhasználásával változatos előételek, szendvicsek, apró falatkák és főételek készíthetők szinte kimeríthetetlen variációkban.

Érdemes tehát alaposabban tanulmányozni a sajtok történetét, elkészítésük módozatait, fajtáit és felhasználási lehetőségeit. Jó szívvel ajánljuk Christian Teubner, dr. Heinrich Mair-Waldburg és Friedrich-Wilhelm Ehlert a "Sajtok nagy könyve" című alapos és átfogó könyvét, mely e cikkünk megszületést is ihlette.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!