Facebook hozzászólás
282

Ünnepi ételek határon innen és túl

A karácsonynak és az újévnek nálunk és a világ minden táján megvannak az évszázados hagyományai és étkezési szokásai. Érdekes gasztronomiai uatazásra hívunk…

Svédországban sok évszázadon át az északi menyhal volt a karácsonyi főétel vajas fehér szósszal és krumplival, jó erősen megborsozva. Mostanában azonban valamilyen tőkehalat sütnek, de igen kedvelt karácsonyi fogás a kemencében sült sonka, valamint a sült liba is, almával és aszalt szilvával töltve – érdekesség, hogy a tölteléket csak ízesítésre használják, nem eszik meg -, párolt vörös káposztával körítve, de az ínyencek szívesen fogyasztanak hozzá sült burgonyát és áfonyaszószt is.

Oroszországban még a kevésbé módosak is ragaszkodnak a hagyományos ételekhez, és jó előre takarékoskodnak, hogy az ünnepi asztalról ne hiányozzanak az elődöktől átmentett recept szerinti fogások. Így a legtöbb helyen megtalálható az ünnepi menüben például a lazaccal, kaviárral megtöltött palacsinta, a blini, de ott van a töltött káposzta, a szoljanka leves vagy a csípős scsí is, amelyek mellé pirozskit – káposztával, darált hússal töltött tésztát – kínálnak, desszertként pedig kuglófot vagy oroszkrém-tortát fogyasztanak.

Angliában a pulyka, többnyire gesztenyével töltve,

a 17. századtól került az ünnepi menüsorba, és e főfogás után a sorban következő elmaradhatatlan étel a karácsonyi puding. Ez utóbbinak számos változata készül vidékenként, a legfőbb alkotóelem, az ökörvese faggyú azonban egyik receptből sem hiányzik.

A franciáknál a karácsonyi főmenü igen változatos, szinte tájanként más és más a főétel. Van, ahol a pulykát kedvelik, sok helyütt tálalnak fel ilyenkor vörösboros marhasültet, sült libát vagy valamilyen halételt, és nem ritka az osztriga és az éti csiga sem. Desszertként pedig a legtöbb családnál a jellegzetes csokoládékrémes „karácsonyi fatörzs” kerül az ünnepi asztalra.

Az olaszok karácsonyi étkezési szokásai ugyancsak vidékenként változnak: a főmenü gyakran halétel – például angolna boros mártással – vagy pulykasült, valamilyen vad és nyúl, polentával vagy krumplifánkkal és zöldségekkel körítve. Az ünnepi édességek skálája is igen széles, a tiramisu, valamint a karácsonyi kalács, a panettone éppúgy megtalálható, mint az újévkor elmaradhatatlan mogyorós-mandulás-csokis sütemény, a pan papato.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!