Facebook hozzászólás
95

Útban az Adriára itt meg kell állnod!

Az osztrák-olasz határtól az Adriai tengerig húzódó, dallamos nevű Friuli-Venezia-Giulia tartományban fordul meg az olasz statisztikák szerint a legtöbb magyar.

Nyáron többnyire csak átutazóban, hiszen az „irány a tenger” jelszó jegyében csak átszáguldunk a régión Tarvisio-tól Udine-ig, hogy aztán vagy balra Grado és Trieszt, vagy jobbra Jesolo és Velence irányába fordulva meg se álljunk a kiválasztott tengerparti üdülőhelyig. Télen pedig a Dolomitok síterepeiig jutunk csupán el, és maximum a Tarvisio-i piacot keressük fel shoppingolás céljából.

Pedig Friuli-Venezia-Giulia megérdemel egy kis megállást és barangolást, leginkább annak okán, hogy ez a legnagyobb olasz fehérbor termelő vidék. A Júliai-Alpok déli fekvésű dűlőiben, gyönyörűen gondozott szőlőskertekben a francia eredetű chardonnay mellett nagyrészt régi, eredeti olasz fajtákból (Ribolla, Verduzzo, Picolot) készülnek a borok. Különlegessége a Friuli fehér boroknak, hogy általában 100 százalékban egy fajtából készülnek, csak ritkán házasítják őket. Legismertebb boruk a Friuliano, melyet régebben a Tocai jelzővel is elláttak. 2006 óta ez azonban tilos, pontosan a mi tokajinkkal való azonos hangzás miatt. Bár a legenda (és bizonyos régi írások) szerint a szőlőoltványokat néhány generációval ezelőtt éppen Tokajból hozták, a névhasználat – érthető módón – az eredeti termőhelyet illeti meg. A Friuliano ízjegyeiben valóban van némi hasonlatosság a magyar furminthoz, de az eltérő talaj, és klíma sokkal lágyabb, kevésbé markáns bort eredményez.

Érdekesség, hogy még a ’60-as években Friuli bortermelői „találták fel” a reduktív, azaz az oxigénmentes, gyors borérlelési technológiát, melyet máig friuli módszernek hívnak Olaszországban.

Bár a fehérbor dominál a borvidéken, de vörös borai nem kevésbé finomak, teltek, bársonyosak. A francia eredetű merlot mellett a helyi szőlőfajtákból készült borok is nagy mértékben hozzájárulnak Friuli hírnevének öregbítéséhez. Nem mellékesen a legfinomabb olasz grappák (szőlőtörkölyből készült párlat) is ezen a borvidéken készülnek.

A régió vendéglősei, szállodásai igazi lokálpatrióták. Bárhol állunk meg, a helyi specialitások mellé elsősorban a borvidék borait kínálják. Friuli-Venezia-Giulia leghíresebb terméke a San Daniele sonka.  Kizárólag a régióban nevelt, természetes takarmányon tartott hússertések legjobb sonkáiból, különlegesen kialakított fészerekben, minden pácolás nélkül egyszerűen a hegyi levegőn érlelik a világ legfinomabb sonkáját. Ha ellátogatunk San Daniele del Friuli városkába, magunk is láthatjuk a hegyoldalban felállított sonkaérlelőket.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!