Vigyázz rá! Ebben a melegben, akár bele is halhat!
Az elmúlt héten sokat hallhattunk a halálos áldozatokat követelő szalmonella fertőzésről – a gyermekekre és az idős emberekre különösen nagy veszélyt jelent!
A szalmonella egy baktérium faj, mely a szárnyasokban – leggyakrabban a tyúkokban – illetve a tojásaikon fordul elő. A szalmonella fertőzés rosszullétet, gyomorgörcsöket, hányást, hasmenést okoz.
Jól működő, erős immunrendszer a fertőzést le tudja küzdeni, azonban a kisgyermekek és az idős emberek esetében gyakran súlyos következményekkel járhat – akár halálos kimenetelű is lehet.
A szalmonellózis – vagyis a szalmonellával való fertőződés – komoly veszélyt jelent az újszülöttekre és a csecsemőkre, különösen a heveny hasmenés okozta kiszáradás veszélye miatt.
Az alábbi óvintézkedésekkel elkerülheti a szalmonella fertőzést:
– kerülje a nyers tojássárgát tartalmazó ételeket, legalábbis gyermekének ne készítsen ilyesmit – ha mégis előfordul, használjon fertőtlenített héjú tojást
– ne vásároljon nyers tojással készült készételt gyermekének (majonézes saláták, vaníliakrémes sütemények stb.) – kiváltképpen nyáron, nagy melegben!
– a szárnyashúst alaposan főzze, illetve süsse át – újramelegítésnél jól forrósítsa át
– főzés, ételkészítés előtt alaposan mossa meg a kezét: a szappant kis ideig hagyja hatni, mielőtt leöblíti
– azokat a konyhai eszközöket, amit szárnyashús feldolgozása során használt – kés, vágódeszka stb. – csak alapos elmosás után használja más élelmiszerek előkészítésére
– az asztalt, konyhapultot – ahol a szárnyashús előkészítését végezte – ne felejtse el alaposan letisztítani
– a mosogatószivacsot, szivacs-törlőkendőt cserélje gyakran – a kisbaba edényeinek, üvegeinek, kanalainak mosogatásához egy külön szivacsot használjon
– a kéztörlőket, konyharuhákat minimum 60 fokon mossa
– a megvásárolt szárnyashúst otthon vegye ki a csomagolásából, tegye tányérra és fóliával vagy egy másik tányérral lefedve tegye a hűtőbe – használja föl mihamarabb: a szárnyashúst nyersen nem szabad sokáig tárolni!
Hozzászólás zárolva.