Facebook hozzászólás
98

Vigyázz rá! Ebben a melegben, akár bele is halhat!

Az elmúlt héten sokat hallhattunk a halálos áldozatokat követelő szalmonella fertőzésről – a gyermekekre és az idős emberekre különösen nagy veszélyt jelent!

A szalmonella egy baktérium faj, mely a szárnyasokban – leggyakrabban a tyúkokban – illetve a tojásaikon fordul elő. A szalmonella fertőzés rosszullétet, gyomorgörcsöket, hányást, hasmenést okoz.

Jól működő, erős immunrendszer a fertőzést le tudja küzdeni, azonban a kisgyermekek és az idős emberek esetében gyakran súlyos következményekkel  járhat – akár halálos kimenetelű is lehet.

A szalmonellózis – vagyis a szalmonellával való fertőződés – komoly veszélyt jelent az újszülöttekre és a csecsemőkre, különösen a heveny hasmenés okozta kiszáradás veszélye miatt.

Az alábbi óvintézkedésekkel elkerülheti a szalmonella fertőzést:

– kerülje a nyers tojássárgát tartalmazó ételeket, legalábbis gyermekének ne készítsen ilyesmit – ha mégis előfordul, használjon fertőtlenített héjú tojást


– ne vásároljon nyers tojással készült készételt gyermekének (majonézes saláták, vaníliakrémes sütemények stb.) – kiváltképpen nyáron, nagy melegben!

– a szárnyashúst alaposan főzze, illetve süsse át – újramelegítésnél jól forrósítsa át

– főzés, ételkészítés előtt alaposan mossa meg a kezét: a szappant kis ideig hagyja hatni, mielőtt leöblíti

– azokat a konyhai eszközöket, amit szárnyashús feldolgozása során használt – kés, vágódeszka stb. – csak alapos elmosás után használja más élelmiszerek előkészítésére

– az asztalt, konyhapultot – ahol a szárnyashús előkészítését végezte – ne felejtse el alaposan letisztítani

– a mosogatószivacsot, szivacs-törlőkendőt cserélje gyakran – a kisbaba edényeinek, üvegeinek, kanalainak mosogatásához egy külön szivacsot használjon

– a kéztörlőket, konyharuhákat minimum 60 fokon mossa

– a megvásárolt szárnyashúst otthon vegye ki a csomagolásából, tegye tányérra és fóliával vagy egy másik tányérral lefedve tegye a hűtőbe – használja föl mihamarabb: a szárnyashúst nyersen nem szabad sokáig tárolni!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!