Facebook hozzászólás

Barna bőrű hableányok, figyelem!

Míg a 19. század környékén a világos bőrszín volt divat, és a porcelánszínű bőr egyet jelentett a szépséggel, az egészséggel, később egyre inkább a bronzbarna szín terjedt el. A trendek folyamatosan váltották egymást, hol a világos, hol a napbarnított bőr lett a divat, de legyen akár a fehér vagy a csokibarna szín a kedvenc, a legszebb mégis az egészséges bőr! Ezért pedig – főként a nyári erős napsugárzás idején – mindannyiunknak érdemes tennünk.

Fehér vagy napbarnított, a lényeg a védelem

– A bőr megfelelő védelmének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Nyáron szívesen süttetjük magunkat a vízparton, és bőrtípustól függetlenül oda kell figyelnünk arra, mikor és mennyit tartózkodunk a tűző napon. A fényvédelem a világos bőrűeknek különösen fontos, hiszen ők könnyebben leégnek, de a barnább bőrűek sem sütkérezhetnek felelőtlenül. A túlzásba vitt napfürdőzés veszélyes azoknak, akiknek a bőrén anyajegyek találhatók, a napfény ráadásul a leégésen kívül számos bőrbetegséget is okozhat, vagy fokozhatja a meglévő betegségek tüneteit – mondta dr. Tóth Éva Erzsébet, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Melltartó vállpántja, alatta barna bőr, Kép: Budai Egészségközpont
Kép: Budai Egészségközpont

Milyen problémákat okozhat a túlzásba vitt napozás?

 • Bőrpírral, súlyos esetben hólyagképződéssel és hámlással járó napégés
 • A bőr korai öregedése a rugalmas rostok károsodása miatt, amelynek jellemzője a száraz, ráncosodásra hajlamos bőr
 • Napfény okozta csalánkiütés, amely a napozás megkezdése után jelentkezik
 • Napallergia, amelynek tünete órákkal a napozás után a napfénynek kitett bőrfelületen jelentkező vörös, viszkető foltok formájában mutatkozik meg
 • Súlyos esetben, többszörös leégés miatt a károsodott anyajegyből később kialakulhat bőrrák, melanoma. Főként azoknál jelenthet fokozott kockázatot, akiknek a családjában előfordult már ilyen daganatos megbetegedés
  Ráfázhatunk!
  A legtöbb időt a nyári hőségben is a munkahelyünkön töltjük. Hogy a nagy meleg az irodában is elviselhető legyen, klímát kapcsolunk, ám, napokon belül náthásan, torokfájósan fekszünk otthon, míg kint 36 fok felett táncol a hőmérő higanyszála. Hogyan kerülhetők el a kellemetlen panaszok?

Napfürdőzés, de csak mértékkel

A napfénynek természetesen számos jótékony hatása is van, a mértékletesség betartásával pedig nyugodtan élvezhetjük előnyeit. Szervezetünk például így nyeri D-vitamin szükségletének nagy részét, segít bizonyos bőrbetegségek gyógyításában is, és jótékony hatású lehet a pattanásos bőr számára. Mindemellett a hangulatunkra is pozitív hatással van, hiszen egy napsütéses napon sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, amely látszik kisugárzásunkon is. Az igazi szépség pedig belülről fakad!

Naptej, Kép: Budai Egészségközpont
Kép: Budai Egészségközpont

Hogyan tehetjük biztonságossá a napozást?

 • Használjunk bőrtípusunknak megfelelő, UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtó naptejet!
 • Ismételjük naponta többször a naptej használatát.
 • Fürdőzés után kenjük be magunkat újra, még ha vízálló naptejet is választottunk.
 • Ruházatunkkal, karimás nyári kalappal védjük magunkat az erős napsütéstől.
 • A legerősebb napsugárzás idején – délelőtt 11 órától délután 15 óráig – tartózkodjunk az árnyékban!
 • Ellenőriztessük évente az anyajegyeinket! Ha viszont változik a színe, egyenetlenné válik a pigmenteloszlás egy anyajegyen belül, szabálytalan az alakja, azonnal forduljuk szakorvoshoz!

(Forrás: Budai Egészségközpont)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

Receptek

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!