Facebook hozzászólás
1 168

KOMOLY KÖLTSÉGEKKEL JÁR AZ ÉTELALLERGIA

Drága mulatság a gluténérzékenység

Ma van a Lisztérzékenyek Világnapja. Ebből az alkalomból háromrészes cikksorozatunk második részében azt mutatjuk be, hogy mennyibe kerül a gluténmentes táplálkozás, miért kerülnek sokkal többe ezek a termékek, és arra is adunk tippet, hogy hogyan lehet pénzhez jutni a betegséggel.

Míg előző cikkünkben arról írtunk, hogy a glutén fogyasztása milyen egészségügyi problémákkal jár az arra érzékenyeknél, most a pénztárca oldaláról világítjuk meg ennek a különleges betegségnek a mibenlétét. Miközben hazánkban évről évre nő az egészségtudatos, valamint azon vásárlók száma, akik valamilyen ételintolerancia miatt speciális étrendre szorulnak, egyre többen étkeznek „mindenmentesen”, azaz kerülik a glutén-, laktóz-, szója- és tojástartalmú termékeket.

A hagyományos tészták duplája lehet a gluténmnetes változat. (Fotó: pixabay.com)
A hagyományos tészták duplája lehet a gluténmnetes változat. (Fotó: pixabay.com)

Tízszeres árkülönbség

A gluténmentes táplálkozás betartása nem csak nehéz, de meglehetősen költséges is. A „mentes” dolgok jóval drágábbak, mint a hagyományos termékek. Talán a pékáruk terén találkozhatunk a legnagyobb problémával, ha gluténmentes alternatívát keresünk. Hogy számszerűsítsük is a dolgot: egy kiló fehér kenyér a boltban 250 forintba kerül, egy kiló gluténmentes kenyér ennek legalább a tízszerese, 2500-2800 forint.

Ugyanez igaz a lisztre is. Egy „normál”, teljes kiőrlésű búzaliszt 200 forintba kerül, mentes megfelelője 1200 forinttól kapható, de a tészták is legalább a duplájába kerülnek a hagyományos társaikhoz viszonyítva. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy nem elég egyféle liszttel beérnie egy cöliákiás betegnek: ahány étel, annyiféle liszt ajánlott. Például egészen más liszt kell egy kenyér, más egy sós vagy édes sütemény, más egy pizza elkészítéséhez.

Élethosszig tartó diéta. Fotó: Pixabay
Egy termék akkor nevezhető gluténmentesnek, ha kilónként legfeljebb 20 mg glutént tartalmaz. Fotó: Pixabay

Joggal merülhet fel a kérdés, mi kerül ennyibe?

Elsősorban: drága az előállításuk. A glutén „kivonása” technikailag egy bonyolult folyamat. Olyan pékségben, feldolgozóüzemben kell előállítani ezeket a termékeket, ahol garantáltan nem keveredhetnek gluténtartalmú gabonákkal. Hogy egy gyártó a termékén feltüntethesse a gluténmentes terméket jelölő áthúzott gabonát, ehhez egy tanúsítvánnyal is rendelkeznie kell, aminek megszerzése ugyancsak költséges.

Amennyiben a gyártó nem tudja bevállalni, hogy csak gluténmentes termékeket gyárt, fennáll a keresztszennyeződés veszélye is. Erre találták ki a csomagolásokon szereplő „nyomokban … tartalmazhat” jelölést. Ez azt jelenti, hogy az adott termék bár nem tartalmaz például glutént, de olyan gyárban állították elő, amelyben ilyen alapanyagot is használnak.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!