KOMOLY KÖLTSÉGEKKEL JÁR AZ ÉTELALLERGIA
Drága mulatság a gluténérzékenység
Ma van a Lisztérzékenyek Világnapja. Ebből az alkalomból háromrészes cikksorozatunk második részében azt mutatjuk be, hogy mennyibe kerül a gluténmentes táplálkozás, miért kerülnek sokkal többe ezek a termékek, és arra is adunk tippet, hogy hogyan lehet pénzhez jutni a betegséggel.
Tízszeres árkülönbség
A gluténmentes táplálkozás betartása nem csak nehéz, de meglehetősen költséges is. A „mentes” dolgok jóval drágábbak, mint a hagyományos termékek. Talán a pékáruk terén találkozhatunk a legnagyobb problémával, ha gluténmentes alternatívát keresünk. Hogy számszerűsítsük is a dolgot: egy kiló fehér kenyér a boltban 250 forintba kerül, egy kiló gluténmentes kenyér ennek legalább a tízszerese, 2500-2800 forint.
Ugyanez igaz a lisztre is. Egy „normál”, teljes kiőrlésű búzaliszt 200 forintba kerül, mentes megfelelője 1200 forinttól kapható, de a tészták is legalább a duplájába kerülnek a hagyományos társaikhoz viszonyítva. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy nem elég egyféle liszttel beérnie egy cöliákiás betegnek: ahány étel, annyiféle liszt ajánlott. Például egészen más liszt kell egy kenyér, más egy sós vagy édes sütemény, más egy pizza elkészítéséhez.
Joggal merülhet fel a kérdés, mi kerül ennyibe?
Elsősorban: drága az előállításuk. A glutén „kivonása” technikailag egy bonyolult folyamat. Olyan pékségben, feldolgozóüzemben kell előállítani ezeket a termékeket, ahol garantáltan nem keveredhetnek gluténtartalmú gabonákkal. Hogy egy gyártó a termékén feltüntethesse a gluténmentes terméket jelölő áthúzott gabonát, ehhez egy tanúsítvánnyal is rendelkeznie kell, aminek megszerzése ugyancsak költséges.
Amennyiben a gyártó nem tudja bevállalni, hogy csak gluténmentes termékeket gyárt, fennáll a keresztszennyeződés veszélye is. Erre találták ki a csomagolásokon szereplő „nyomokban … tartalmazhat” jelölést. Ez azt jelenti, hogy az adott termék bár nem tartalmaz például glutént, de olyan gyárban állították elő, amelyben ilyen alapanyagot is használnak.
Hozzászólás zárolva.